Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right close

Borut Pahor

* President
> Slovenia > Politicians > Socialni demokrati > Borut Pahor
Borut Pahor is ready for your opinion, support and vote. Vote online NOW!
SD
 
photo Borut Pahor

Borut Pahor - for

Slovenski politik, predsednik Republike Slovenije. | A Slovenian politician, the President of Slovenia since 2012.
 NO! Borut Pahor

Borut Pahor - against

Kliknite, če ne podpirajo Borut Pahor. Recite zakaj. | Click, if you do not support Borut Pahor. Say why.

Online election results for "Borut Pahor" in graph.

graph
> Borut Pahor >

Biography

[+] ADD

SLV:

 

Borut Pahor, slovenski politik, predsednik Republike Slovenije, in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije, * 2. november 1963, Postojna, Slovenija.

 

Politično delovanje

Na novogoriški gimnaziji je bil leta 1978 v vodstvu mladinske organizacije (ZSMS). V ZKS je vstopil proti koncu študija mednarodne politologije na tedanji Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani leta 1986. V tretjem in četrtem letniku je bil na čelu fakultetne ZSMS, v šolskem letu 1986/87 pa je neuspešno kandidiral za predsedstvo univerzitetne konference ZSMS.

 

Leta 1988 je v enem od člankov v strankinem tedniku Komunist kritiziral koncept avantgardne vloge partije in razmišljal o sestopu z oblasti. Leta 1989 se je znotraj ZKS začel ustanavljati Demokratični forum, podmladek ZKS. Vodenje je prevzel Pahor. S 26 leti je postal najmlajši član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nato pa še član njegovega predsedstva. Leta 1990 je bil delegat na zadnjem, januarskem kongresu Zveze komunistov Jugoslavije in ga tudi predčasno zapustil skupaj s celotno slovensko delegacijo.

 

Borut Pahor je bil podpredsednik Združene liste socialnih demokratov od njene ustanovitve leta 1993 do tretjega kongresa 15. marca 1997, ko je bil z veliko večino izvoljen za predsednika stranke. Leta 1997 je od Janeza Kocijančiča prevzel vodenje Združene liste socialnih demokratov, sedaj Socialni demokrati. Leta 2004 je postal član Predsedstva PES - Stranke evropskih socialdemokratov. SD je vodil vse do kongresa 2. junija 2012, kjer je v drugem krogu glasovanja z rezultatom 180:190 izgubil proti Igorju Lukšiču. Med kongresom je najavil svojo kandidaturo na jesenskih predsedniških volitvah.

 

Delovanje v vladi

Pod njegovim vodstvom je stranka Socialnih demokratov na državnozborskih volitvah 21. septembra 2008 dosegla relativno zmago in potrojila število poslanskih mandatov; posledično ga je predsednik republike predlagal za mandatarja. 7. novembra istega leta pa je bil v Državnem zboru potrjen za novega mandatarja. 21. novembra 2008 je bila na njegov predlog v Državnem zboru izvoljena nova koalicijska vlada.

 

4. novembra 2009 je s hrvaško premierko Jadranko Kosor v Stockholmu podpisal t. i. arbitražni sporazum, ki določa nadaljnje reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, ki od osamosvojitve obeh držav leta 1991 še ni določena, pred mednarodnim arbitražnim sodiščem. Arbitražni sporazum je bil kasneje ratificiran v hrvaškem saboru, slovenskem parlamentu in, z večinsko voljo slovenskih volivcev, na naknadnem zakonodajnem referendumu 6. junija 2010. Julija 2011 je začasno prevzel tudi Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.

 

20. septembra je državni zbor v paketnem glasovanju zavrnil vse ministrske kandidate (s 36 glasovi za in 51 proti); ker je Pahor na njihovo izvolitev vezal tudi zaupnico vladi, je bila posledično izglasovana tudi nezaupnica. S tem je vlada postala tretja vlada v zgodovini samostojne Slovenije (po 1. in 4. vladi), ki je predčasno končala svoj mandat. Do sestave nove vlade, februarja 2012, je Pahorjeva vlada opravljala le tekoče zadeve.

 

Med pripravami na državnozborske volitve je Pahor 18. oktobra dejal, da razmišlja o odstopu s položaja predsednika SD po volitvah oz. pred spomladanskim kongresom stranke. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral in bil izvoljen na listi SD.

 

Delovanje kot predsednik republike

V drugem krogu volitev za funkcijo predsednika Republike Slovenije leta 2012 premagal protikandidata, dotedanjega predsednika republike Danila Türka. Prejel je 67,37 % vseh glasov.  Posebnost njegove kampanje je bilo prostovoljno opravljanje najrazličnejših poklicev, s čemer se je želel približati oziroma bolje spoznati vsakdan povprečnega volilca.

 

vir

 

 

ENG:

 

Borut Pahor (born 2 November 1963) is a Slovenian politician who has been President of Slovenia since December 2012. He was Prime Minister of Slovenia from November 2008 to February 2012.

 

A longtime president of the Social Democrats party, Pahor served several terms as a member of the National Assembly and was its chairman from 2000 to 2004. In 2004, Pahor was elected as member of the European Parliament. Following the victory of the Social Democrats in the 2008 parliamentary election, Pahor was appointed as Prime Minister.

 

In September 2011, Pahor's government lost a confidence vote amidst an economic crisis and political tensions. He continued to serve as the pro tempore Prime Minister until he was replaced by Janez Janša in February 2012. In June 2012, he announced he would run for the largely ceremonial office of Pre. ident of Slovenia. He defeated the incumbent President Danilo Türk in a runoff election, held on 2 December 2012, receiving roughly two-thirds of the vote.

 

source

April 5, 2013

updated: 2014-01-15

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..


 
Katarina Kresa, Katarina Kresal scandal, borut pahor rodjen forum, Борут Пахор еврей, borut pahor face, pahor zivotopis and more...
load menu