Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right close

Bart De Wever

> Belgium > Politicians > Nieuw-Vlaamse Alliantie > Bart De Wever
Bart De Wever is ready for your opinion, support and vote. Vote online NOW!
N-VA
 
photo Bart De Wever

Bart De Wever - for

Een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus. | A Belgian politician.
 NO! Bart De Wever

Bart De Wever - against

Klik, als u niet ondersteunen Bart De Wever. Zeggen waarom. | Click, if you do not support Bart De Wever. Say why.

Online election results for "Bart De Wever" in graph.

graph
> Bart De Wever >

Biography

[+] ADD

NLD:

 

Bart Albert Liliane De Wever (Mortsel, 21 december 1970) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus. Hij is sinds 2004 partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Sinds 1 januari 2013 is Bart De Wever burgemeester van Antwerpen. De Wever is getrouwd, heeft vier kinderen en woont in Deurne.

 

Politieke carrière

Algemeen

De Wever was lid van de Volksunie (VU). Voor deze partij nam hij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen te Antwerpen in 1994 en stond op de kartellijst Antwerpen 94 van CVP en VU. Na het uiteenvallen van de VU ging De Wever naar de N-VA. De Wever is lid van het Dagelijks Bestuur, partijbestuurslid en partijraadslid van de N-VA. In 1996 werd hij verkozen als districtsraadslid van Berchem en in 2004 werd hij verkozen tot Vlaams parlementslid. De Wever kwam eind 2006 onder vuur te liggen toen hij Jean-Marie Dedecker eerst binnenhaalde als nieuw N-VA-lid, maar vervolgens toch koos om het kartel met de CD&V te herstellen, terwijl de CD&V niet meer met Dedecker te maken wilde hebben en het kartel met de N-VA verbrak. Later werd het vertrouwen in De Wever door alle provinciale afdelingen van de partij opnieuw bevestigd. De Wever was, als voorzitter van de N-VA en kartelpartner van de CD&V, een van de deelnemers aan de moeizaam verlopende onderhandelingen in 2007 voor de vorming van de nieuwe federale regering. Bij de Vlaamse verkiezingen op 7 juni 2009 leidde De Wever zijn partij naar een verkiezingsoverwinning met 13% van de stemmen. Zijn partij kreeg er 10 zetels in het Vlaams Parlement bij en kwam in totaal op 16 zetels. Hijzelf haalde ook een zeer goede persoonlijke score met 123.155 voorkeurstemmen.

 

Federale verkiezingen van 13 juni 2010

Bij de federale verkiezingen 2010 op 13 juni 2010 won De Wever met N-VA de verkiezingen, met voor zijn partij 31.7% van de stemmen van het Nederlands kiescollege van de senaat, of 19,6% van de landelijk voor de senaat uitgebrachte stemmen. Hij kreeg persoonlijk 785.776 voorkeurstemmen. Koning Albert II benoemde op donderdag 17 juni 2010 Bart De Wever tot informateur, na de federale verkiezingen van 2010. Op 17 oktober 2010 bezorgde de koninklijke verduidelijker een compromistekst aan de 7 partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. De Wevers voorstel gaat over de afslanking van de ministeriële kabinetten, een model voor de financiering van de regio's, een voorstel tot splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en meer regionale bevoegdheden in verband met werkgelegenheid en justitie. Deze nota werd echter slecht onthaald en werd binnen een dag verworpen door de Franstalige partijen (PS, Ecolo en cdH).

 

Gemeenteraadsverkiezingen 2012

Op zondag 14 oktober 2012 won de N-VA met als lijsttrekker De Wever (met 77.732 voorkeurstemmen) 23 zetels (37,73 %), in de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, na wat hoofdzakelijk een tweestrijd was met Patrick Janssens (met 49.859 voorkeursstemmen) die de 'stadslijst' aanvoerde en 17 zetels behaalde (28,58 %). Op 11 december 2012 werd een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld gesloten die 30 van de 55 zetels verenigt. De Wever werd door deze coalitie voorgedragen om vanaf 1 januari 2013 burgemeester van Antwerpen te zijn. Het schepencollege bestaat naast de burgemeester uit 5 N-VA-schepenen, onder wie de voorzitter van het OCMW, 2 CD&V-schepenen en 1 Open Vld-schepen.

 

bron

 

 

ENG:

 

Bart Albert Liliane De Wever (born in Mortsel, 21 December 1970) is a Belgian politician. Since 2004 he has been the president of the New Flemish Alliance (N-VA), a Belgian political party advocating independence for the Flemish region of Belgium within the European Union, and is a member of the Flemish Parliament. He played a prominent role in the 2007 Belgian government formation and presided over his party's victory in the 2010 Belgian federal elections when N-VA became the largest party in both Flanders and in Belgium as a whole. Since January 2013 he has been mayor of Antwerp following the 2012 municipal elections.

 

Political career

 

source

12.8.2010

updated: 2014-03-26

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..


 
antwerpen \'94 de wever, de wever mortsel, lengtebart de wever, bart de wever lengte, bart de wever biografie woonplaats and more...
load menu