Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Zoltán Balczó

> Hungary > Politicians > Jobbik Magyarországért Mozgalom > Balczó Zoltán
Zoltán Balczó Zoltán Balczó
Zoltán Balczó
Magyar főiskolai docens, az Országgyűlés egyik alelnöke. | A Hungarian politician, the deputy speaker of the National Assembly of Hungary.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Zoltán Balczó Biography

HUN:

 

Balczó Zoltán (Nyíregyháza, 1948. március 24.) főiskolai docens, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, frakcióvezető-helyettese, 2009 és 2010 között Magyarország EP-képviselőjeként tevékenykedett. 2010. május 14. óta az Országgyűlés egyik alelnöke. Balczó András olimpiai és világbajnok öttusázó testvére.

 

Politikai pályafutása

Szervezett keretek között 1992-ben kezdett politikával foglalkozni, amikor a Magyar Demokrata Fórum tagja lett. Az MDF szakadását követően a Magyar Igazság és Élet Pártjába lépett be. A MIÉP Országos Elnökségének 1994 októberétől volt a tagja, a 2002-es választásokat követően – a párt megújítását célzó törekvések visszaszorítását kifogásolva – tisztségéről 2003 februárjában lemondott, majd tagsági viszonyát is megszüntette. 2003 októberében csatlakozott az akkor megalakuló Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amelynek azóta is alelnöke.

 

1994 és 1998 között a Fővárosi Közgyűlés tagja, 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő, a MIÉP frakcióvezető-helyettese, majd 2002 és 2006 között ismét fővárosi képviselő volt, ahol az Európai Integrációs és Külügyi Bizottság tagja lett. Szűkebb szakmai területe az oktatásügy és az energiapolitika. 1999 és 2002 között kormányzati felkérés alapján az Illyés Közalapítvány kurátora volt.

 

Nevéhez fűződik a Jobbik első programja, mely a „Rend a liberalizmus ellen” címet viselte, és a Bethlen Gábor Program kidolgozásában is részt vett. Később a párt euroszkeptikus politikájának megjelenítője, többször felszólalt az Unió Alkotmányos Szerződése, valamint később a Lisszaboni szerződés ellen is. Az Európai Parlamentben az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság tagja és a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság póttagja volt.

 

A 2010-es magyarországi országgyűlési választásokon a Jobbik budapesti listavezetőjeként jutott be az Országgyűlésbe, így az EP-mandátumáról lemondott. Utódja Kovács Béla lett.

 

forrás

 

 

ENG:

 

Zoltán Balczó (born January 1, 1948 in Nyíregyháza) is a Hungarian politician, deputy speaker of the National Assembly of Hungary. He was a Member of the European Parliament with Jobbik - Movement for a Better Hungary from 2009 to 2010. His older brother is András Balczó, the Olympic champion. After the 2010 elections he was appointed one of the deputy speakers of the National Assembly of Hungary. As a result of he was replaced by Béla Kovács in the European Parliament.

 

source

April 29, 2012

updated: 2013-11-05

icon Balczó Zoltán
icon Balczó Zoltán

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu