Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Details Shqipëria - Më pëlqen

> Albania > Events > Popullariteti i Shqipërisë
Shqipëria - Më pëlqen Shqipëria - Më pëlqen
Shqipëria - Më pëlqen
Më pëlqen Shqipëria. Thuaj pse! / I like this country - Albania. Say why!
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Shqipëria - Më pëlqen

SHQ: Shqipëria, zyrtarisht Republika e Shqipërisë, është shtet i pavarur në Evropën Juglindore. Shtrihet në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik dhe kufizohet në veriperëndim me Malin e Zi, në verilindje me Kosovën, në perëndim me Maqedonia dhe në jug me Greqinë. Në perëndim laget me detet Adriatik dhe Jon dhe ndodhet vetëm 78 km larg Italisë përgjatë ngushtesës së Otrantos. Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28,748 km² dhe mbi 3.5 milion banorë, prej të cilëve mbi 900,000 banojnë në kryeqytetin dhe qendrën më të rëndësishme, Tiranën.

Trashëgimtare e qytetërimit të lashtë ilir, Shqipëria ka shënuar një përparim të dukshëm ekonomik, shoqëror e kulturor pas shekujsh prapambetje nën Perandorinë Osmane dhe në regjime diktatoriale gjatë shek. XX. Pas rënies së rendit komunist më 1991, Shqipëria ka përjetuar një periudhë kalimtare të vështirë por të suksesshme drejt demokracisë së lirë dhe ekonomisë së tregut. Prej vitit 2009, Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Shqipëria është dëshmuar faktor i rëndësishëm në ruajtjen e qëndrueshmërisë rajonale, duke mbështetur pavarësinë e Kosovës dhe zgjidhjen e mosmarrëveshjeve politike në Ballkan. Ndërkaq, shteti shqiptar po gëzon përmirësim zhvillim të turizmit; po ashtu, mban vendin e 25-të në botë për mirëmbajtjen e mjedisit.

Shqipëria është zgjedhur një nga vendet më të mira për të kaluar pushimet në vitin 2011.

 

Moto: Ti Shqipëri më jep nder më jep emrin shqiptar

Himni kombëtar: Himni i Flamurit

Kryeqyteti (dhe qyteti më i madh): Tirana

Gjuha zyrtare: shqipja

Forma e qeverisë: Republikë Parlamentare

Kryeministri: Sali Berisha

Kryetari: Bamir Topi

 

Burimi


ENG: Albania, officially known as the Republic of Albania, is a country in South Eastern Europe. It is bordered by Montenegro to the northwest, Kosovo[a] to the northeast, the Republic of Macedonia to the east and Greece to the south and southeast. It has a coast on the Adriatic Sea to the west, and on the Ionian Sea to the southwest. It is less than 72 km (45 mi) from Italy, across the Strait of Otranto which links the Adriatic Sea to the Ionian Sea. Albania is a member of the United Nations, NATO, the Organization for Security and Co-operation in Europe, Council of Europe, World Trade Organisation, Organisation of the Islamic Conference and one of the founding members of the Union for the Mediterranean. Albania has been a potential candidate for accession to the European Union since January 2003, and it formally applied for EU membership on 28 April 2009.

Albania is a parliamentary democracy and a transition economy. The Albanian capital, Tirana, is home to approximately 600,000 of the country's 3,000,000 people. Free-market reforms have opened the country to foreign investment, especially in the development of energy and transportation infrastructure. Albania was chosen as the top country in Lonely Planet's list of ten top countries for 2011.

 

Anthem: Himni i Flamurit (Hymn to the Flag)

Capital (and largest city): Tirana

Official language: Albanian

Ethnic groups: 95% Albanian, 3% Greek, 2% others

Demonym: Albanian

Government: Parliamentary republic
- President: Bamir Topi
- Prime Minister: Sali Berisha

 

Source

 

 

May 5,2011

 

icon Popullariteti i Shqipërisë
icon Popullariteti i Shqipërisë

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu