Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Sali Berisha

> Albania > Politicians > Partia Demokratike e Shqipërisë > Sali Berisha
Sali Berisha Sali Berisha
Sali Berisha
Politikan shqiptar. | An Albanian cardiologist and politician.
email
email
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Sali Berisha Biography

SQI:

 

Sali Berisha lindi më 15 tetor 1944 në Viçidol, (Shqipëri) aktualisht është deputet në Kuvendit të Shqipërisë. Njihet si presidenti i parë i Shqipërisë i zgjedhur nga një parlament i zgjedhur me zgjedhje të lira demokratike në vitet 1992-1997. Sali Berisha ishte mjek kardiolog, profesor universiteti dhe kërkues shkencor, kur hyri në politikë si udhëheqës i opozitës anti-komuniste që filloi në vitin 1989.

 

Aktiviteti politik

Në dhjetor të vitit 1990 ai iu bashkua që në ditën e parë demonstratave të studentëve të cilat e detyruan regjimin të lejonte sistemin shumëpartiak. Me krijimin e partisë së parë anti-komuniste, Partisë Demokratike, ai ishte një nga drejtuesit kryesorë të saj dhe në shkurt të vitit 1991 ai u zgjodh kryetar i Partisë Demokratike. Sali Berisha ka qenë zgjedhur deputet i parlamentit në 1991, 1992, 1997, 2001, 2005 dhe 2009.

 

Pas zgjedhjeve të para të lira në Shqipëri, Berisha u zgjodh President i Republikës më 9 prill 1992. Gjatë mandatit si President i Republikës së Shqipërisë, Shqipëria u hap ndaj perëndimit; ajo u bë anëtare e Këshillit të Evropës në vitin 1995; nënshkroi Marrëshveshjen për Paqe dhe Partneritet në vitin 1993 dhe vendosi bashkëpunim të ngushtë me vendet e BE-së dhe ShBA-në.

 

Rënia e skemave piramidale në fund të viti 1996, në të cilat shqiptarët humbën miliona dollarë, çoi në demonstrata në të cilat njerëzit akuzonin qeverinë për vjedhjen e parave. Trazirat e krijuara si rezultat i kësaj në fillim të vitit 1997 e detyruan Berishën të dekretonte zgjedhjet e parakohshme në qershor 1997. Këto zgjedhje u fituan nga opozita dhe pas kësaj Berisha dha dorëheqjen si President.

 

Më pas Berisha ri-zgjidhet Kryetar i Partisë Demokratike dhe këtë pozicion e mban nga viti 1997 deri, i rizgjedhur në prill 2005 deri në 26 qershor 2013.

 

burimi

 

 

ENG:

 

Prof. Dr. Sali Berisha (born 15 October 1944) is an Albanian cardiologist and politician who served as President of Albania from 1992 to 1997 and Prime Minister from 2005 to 2013. He was also the leader of the Democratic Party of Albania twice, from 1991 to 1992 and then again from 1997 to 2013. To date, Berisha is the longest-serving democratically-elected leader and the only President of the Republic elected to a second term.

 

Berisha was already a prominent intellectual in 1990 when, after the fall of the Berlin Wall, he called for the abolition of the one-party state and transition to democracy. A former secretary of the committee of the Party of Labor in the Faculty of Medicine at the University of Tirana, he abandoned his career as a cardiologist and university professor to become the leader of the Democratic Party in the 1990s. From 1992, after the fall of communism, he served as the President of Albania until his government collapsed in 1997 in the wake of the collapse of notorious pyramid schemes. From 1997 to 2005, Albania was governed by the Socialist Party (PS) for two mandates, while he stayed in opposition.

 

In 2005, the Democratic Party won the general elections, and he became the Prime Minister after his coalition formed the new government. In 2009, he was re-elected Prime Minister, after the Democrats declared a narrow win of general elections but were forced into a coalition with the Socialist Movement for Integration (LSI) through not winning enough seats on its own for the first time since the start of multi-party democracy in 1991.

 

source

January 29, 2013

updated: 2013-11-13

icon Sali Berisha
icon Sali Berisha
icon Sali Berisha
icon Sali Berisha
icon Sali Berisha
icon Sali Berisha

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu