Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Neritan Ceka

> Albania > Politicians > Neritan Ceka
Neritan Ceka Neritan Ceka
Neritan Ceka
Politikan shqiptar, president i Aleancës Demokratike. | An Albanian archaeologist and politician.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Neritan Ceka Biography

SQI:

 

Neritan Ceka lindi më 11 shkurt 1941 në Tiranë, është politikan i njohur shqiptar. 

 

Neritan Ceka, i biri i arkeologut të parë shqiptar, Hasan Ceka, u interesua për arkeologjinë që fëmijë, kur shoqëronte të atin në ekspeditat arke-ologjike të Apollonisë. Pas mbarimit të studimeve në Universitetin e Tiranës në vitin 1962, ai iu kush-tua plotësisht kërkimeve arkeologjike. Në vitet 1963-1964 gërmoi në kështjellën ilire të Rosujës në Tropojë; në vitin 1969 zbuloi varrin e pasur të Selcës së Poshtme dhe po atë vit filloi gërmimet disavjeçare në Belsh. Tërheqjen më të fortë e pati drejt qytetit të madh të Bylisit. Atje drejtoi ekspedi-tat në vitet 1978-1991, duke zbuluar teatrin, stadiumin, shëtitoret, gjimnazin dhe disa nga hyrjet dhe kullat e fortifikimeve të qytetit ilir. Në vitet 1992-1994 drejtoi ekspeditën e përbashkët shqiptaro-franceze në Apolloni, si dhe gërmimet në Butrint, ku u rikthye përsëri dy vitet e fundit. Që nga viti 1985 jep leksionet e Arkeologjisë Klasike në Fakultetin Histori-Filologji të Univer-sitetit të Tiranës. Ka dhënë leksione dhe konferenca shkencore në Gjermani, Angli, Itali, Francë, Austri, SHBA dhe në vende të tjera. Ka shkruar librin shkencor “Qyteti ilir pranë Selcës së Poshtme” (1985), si dhe një numër të madh artikujsh shkencorë mbi kërkimet e tij arke-ologjike. Që nga viti 1991 është zgjedhur disa herë deputet në Kuvendin e Shqipërisë.

 

Karriera

  • 1985-1990: Shef i Departamentit të Arkitekturës në Institutin Arkeologjik.
  • 1990-1993: Drejtor i Institutit Arkeologjik.
  • 1991: Kryetar i Grupit Parlamentar të PD-së.
  • 1991: Nënkryetar i PD-së.
  • 1992-: President i Aleancës Demokratike.
  • 1997-1998: Ministër i Brendshëm.
  • 1998-2005: Kryetar i Komisionit Parlamentar për Sigurinë Kombëtare.
  • 2008-: Nënkryetar i Kuvendit te Shqipërise propozuar nga PD.

 

burimi

 

 

ENG:

 

Neritan Ceka (born 11 February 1941) is an Albanian archaeologist and Professor of Archaeology. Ceka was born in Tirana. He has actively participated in politics since 1991 and was a presidential candidate and is now (2009) leader of the Democratic Alliance Party.

 

source

January 30, 2013

updated: 2013-11-14

icon Neritan Ceka
icon Neritan Ceka

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu