Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Marianne Thyssen

> Belgium > Politicians > Christen-Democratisch en Vlaams > Marianne Thyssen
Marianne Thyssen Marianne Thyssen
Marianne Thyssen
Een Belgische politica, sinds 1991 lid van het Europees Parlement. | A Belgian politician and MEP for Flanders with the CD&V.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Marianne Thyssen Biography

NLD:

 

Marianne Leonie Petrus Thyssen (Sint-Gillis-Waas, 24 juli 1956) is een Belgische christendemocratisch politica die sinds 1991 lid van het Europees Parlement is. Daarnaast was ze van 2008 tot 2010 ook partijvoorzitter van de partij CD&V.

 

Carrière

In 1980 ging ze aan de slag als juridisch adviseur voor bij de Christelijke Middenstands- en Burgervrouwen (CMBV) (nu Markant) en het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV), het huidige UNIZO. In 1988 werd ze directeur van de studiedienst van UNIZO. In die functie nam ze Kris Peeters, gewezen Vlaams minister en huidig Vlaams minister-president, in dienst. In 1991 was Marianne Thyssen kortstondig waarnemend secretaris-generaal van UNIZO. Ze had toen al twee jaar (1986-1988) van de politiek geproefd als juridisch medewerker op het kabinet van de toenmalige Staatssecretaris voor Volksgezondheid, Wivina Demeester. In 1991 werd ze lid van het Europees Parlement voor de CVP, later CD&V. Frappant detail is dat ze in dat Europees Parlement voorzitter van de bierclub is.

 

Van 15 mei 2008 tot 23 juni 2010 was ze partijvoorzitter van de CD&V. Na haar verkiezing tot voorzitter gaf ze ontslag als eerste schepen van de gemeente Oud-Heverlee - een functie die ze uitoefende sinds 2001 - en gemeenteraadslid (sinds 1995). Marianne Thyssen was het boegbeeld en kandidaat-premier bij de vervroegde federale verkiezingen van juni 2010. Ze trok de lijst voor de Senaat voor de CD&V, maar kon in die woelige periode niet beletten dat haar partij een verkiezingsnederlaag leed. Hoewel binnen haar partij niemand haar als oorzaak van de nederlaag zag en niemand haar ontslag vroeg, p 23 juni 2010 stapte ze op als partijvoorzitter. Korte tijd nadien werd bij haar borstkanker vastgesteld en verdween ze enkele maanden uit de politieke schijnwerpers.

 

In de periode 2012-2013 liet ze zich in het Europees Parlement vooral opmerken als rapporteur voor twee belangrijke dossiers in de strijd tegen de eurocrisis: de hervorming van de Economische Monetaire Unie (EMU) en de invoering van een nieuw Europees bankentoezicht (Single Supervisory Mechanism, SSM). Ze kwam in september 2013 ook in de belangstelling toen uit uitgelekte documenten bleek dat tabaksgigant Philip Morris haar beschouwde als een parlementslid op wie de tabakslobby geen vat kon krijgen. Naast haar activiteiten in het Europees parlement is Marianne Thyssen ook bestuurder bij o.m. Markant vzw, bij VLEVA (Vlaams-Europees Verbindingsagentschap) en bij de Associatie KU Leuven.

 

bron

 

 

ENG:

 

Marianne Leonie Petrus Thyssen (born on 24 July 1956 in Sint-Gillis-Waas) is a Belgian politician and Member of the European Parliament for Flanders with the CD&V, a Vice-Chairwoman of the European People's Party and sits on the European Parliament's Committee on the Internal Market and Consumer Protection. On 15 May 2008 she was elected chair woman of CD&V. She is a substitute for the Committee on International Trade, a member of the Delegation to the EU-Ukraine Parliamentary Cooperation Committee and a substitute for the Delegation to the EU-Turkey Joint Parliamentary Committee.

 

Political career

  • since 1991: Member of the European Parliament
  • Member of the bureau of the European People's Party
  • Vice-Chairwoman of the EPP-ED Group's SME Circle
  • First Deputy Mayor of Oud-Heverlee until 2008
  • Chair woman of the CD&V (15 May 2008–23 June 2010)

 

source

11.8.2010

updated: 2014-03-27

icon Marianne Thyssen
icon Marianne Thyssen

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu