Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Lojze Peterle

> Slovenia > Politicians > Nova Slovenija > Lojze Peterle
Lojze Peterle Lojze Peterle
Lojze Peterle
Slovenski politik. | A Slovenian politician and former statesman.
email
email
email
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Lojze Peterle Biography

SLV:

 

Lojze Peterle (tudi Alojz Peterle), slovenski politik, * 5. julij 1948, Čužnja vas pri Trebelnem, Slovenija. Peterle je bil prvi predsednik slovenske vlade, ki je izpeljala osamosvojitev v letih 1990 in 1991. Med drugim je bil dvakrat zunanji minister RS, podpredsednik Evropske zveze krščanskih demokratov, predsednik Slovenskih krščanskih demokratov, poslanec v Državnem zboru RS, predsednik Komisije DZ za evropske zadeve, član predsedstva Komisije za prihodnost EU ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije. Trenutno je poslanec Evropskega parlamenta v poslanski skupini ELS-ED, podpredsednik Evropske ljudske stranke, podpredsednik Evropskega združenja federalistov (UEF). Poleg tega je Peterle tudi dobitnik več državnih in mednarodnih nagrad in odlikovanj.

 

Politična kariera

V letih, ko so se v Sloveniji pričenjale demokratične spremembe, se je Peterle aktivneje vključil v politično delovanje. Najprej preko Revije 2000, potem kot član Odbora za človekove pravice. V tistem času so nastajale različne stranke (SDSS – Socialdemokratska stranka, SDZ - Slovenska demokratična zveza, SKZ – Slovenska kmečka zveza), ki so se na neki način želele ločiti od partijske ideologije. Peterle je bil najprej soustanovitelj Slovenskega krščansko socialnega gibanja (10. marca 1989) in nato njegov glavni tajnik, v novembru 1989 pa je postal soustanovitelj in predsednik Slovenskih krščanskih demokratov – SKD, kar je bil vse do leta 2000.

 

Leta 1990 so se na pobudo Jožeta Pučnika stranke, ki so imele v svojem programu osamosvojitev Slovenije združile v koalicijo DEMOS, Peterle pa je postal njen podpredsednik. Strankam, ki so bile v Demosu (SDSS, SDZ, SKD, SLS, Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije) je bilo skupno prizadevanje za spremembo političnega sistema in za načela, ki so jih sprejeli v Majniški deklaraciji. Kljub vsem naporom za skupnost in edinost v novonastali Sloveniji, pa so se hitro začela razhajanja znotraj notranje politike, tudi znotraj Demosa in še preden je Peterle mandat speljal do konca, je koalicija 30. decembra 1991 formalno razpadla. 14. maja 1992 je Peterletova vlada dobila konstruktivno zaupnico. Spomladi 1992 je bil za mandatarja potrjen Janez Drnovšek, SKD se je priključil koaliciji, Peterle pa je postal podpredsednik vlade in zunanji minister.

 

4. decembra 1994 so bile v Sloveniji lokalne volitve, kjer je SKD zmagala z 18,45 % (LDS 17,45 % in SDS 13,86 %). V letih 1995 in 1996 je Lojze Peterle deloval kot predsednik SKD v opoziciji, medtem ko je njegova poslanska skupina ostala v vladi. Po volitvah 10. novembra 1996 pa je Lojze Peterle kot poslanec SKD postal predsednik Komisije za evropske zadeve v DZ do leta 2000, saj je v tistem času imel največ evropskih referenc. Komisija je spremljala dejavnosti vlade v zvezi s približevanjem Evropski uniji in veliko pripomogla tudi pri drugih delovnih telesih vlade, ko je šlo za evropske zadeve. Leta 1996 je postal Peterle tudi prvi podpredsednik Evropske zveze krščanskih demokratov, to funkcijo pa je opravljal vse do leta 1999.

 

Februarja 2002 je Peterle postal eden izmed predstavnikov Slovenije v Konvenciji o prihodnosti EU, ki je pripravljala ustavo Evropske unije. 15. aprila 2002 je postal član predsedstva Konvencije, kjer je zastopal 13 takratnih držav kandidatk. Bralci tednika European Voice so to izbrali za Evropski dosežek leta 2003. Februarja 2005, v času slovenskega predsedovanje OVSE, je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel Peterleta imenoval za osebnega predstavnika predsedujočega za srednjo Azijo. Na ta način je Peterle leta 2005 aktivno sodeloval pri reševanju konfliktov v srednji Aziji. Kirgizijo je obiskal prav v času, ko se je tam začela t.i. revolucija tulipanov. Med drugim so protivladni demonstranti napadli tudi avto v katerem se je vozil po Biškeku. Na kongresu največje evropske politične stranke ELS aprila 2006 je bil Peterle izvoljen za strankinega podpredsednika, odgovornega za informacijsko družbo.

 

Novembra 2006 je Peterle napovedal svojo kandidaturo na naslednjih predsedniških volitvah jeseni 2007. Podporo pa so mu med drugim izrazile tudi stranke N.Si, SDS ter SLS. Tri dni po začetku zbiranja podpisov, 23. avgusta 2007, je Peterle na Republiški volilni komisiji tudi uradno vložil kandidaturo, kateri je priložil 15.114 podpisov državljanov, kolikor jih je uspel zbrati v tem času. S tem je postal prvi uradni kandidat. 21. oktobra 2007 je na prvem krogu volitev za predsednika z 28,73 % prejetih glasov Peterle osvojil prvo mesto med kandidati. 11. novembra 2007 je v drugem krogu volitev za predsednika z 31,97 % prejetih glasov Peterle zaostal za protikandidatom Danilom Türkom.

 

vir

 

 

ENG:

 

Alojz "Lojze" Peterle (born 5 July 1948) is a Slovenian politician. He was the leader of the Slovene Christian Democrats from the founding of the party in 1990 until it merged with the Slovenian People's Party in 2000. Between 1990 and 1992, he was the president of the first freely elected Slovenian government. He is a Member of the European Parliament.

 

Political career

  • Leader of the Christian Democrats (1990–2000)

Peterle became prime minister of Slovenia in May 1990 after parliamentary elections of April 1990 won by the DEMOS coalition (which included Christian Democrats and was created in the opposition to the Communist rule). Peterle served as deputy prime minister and foreign minister from January 1993 until October 1994. Tensions were deep in the coalition, however, and Peterle resigned from his posts in 1994 when Drnovšek nominated Jožef Školč, a member of his own Liberal Democratic Party, to be speaker of Parliament, against the wishes of Peterle who believed that a Christian Democrat should be the speaker. The Christian Democrats did remain in the coalition, which was often divided over specific policy issues. Between 1996 and 2000, the Christian Democrats remained in opposition, and Peterle's leadership was frequently challenged by different fractions within the party. He nevertheless managed to remain the chairman of the Party until 2000, when the Christian Democrats merged with the Slovenian People's Party, which had until then supported Janez Drnovšek's third term as Prime Minister. As a consequence, Drnovšek's government fell in 2000, and Peterle became foreign minister again in the short-lived centre-right government of Andrej Bajuk from June 2000 to November 2000.

 

  • After the elections of 2000

Due to a disagreement over the election legislation, Peterle left the Slovene People's Party shortly after its unification with the Christian Democrats and joined the newly founded New Slovenia – Christian People's Party. In the elections of 2000, both of Slovenia's conservative and christian democratic parties suffered a defeat against Drnovšek's Liberal Democracy of Slovenia, while the Slovenian Social Democratic Party assumed the undisputed leadership of the centre-right opposition. In the 2004 elections to the European Parliament, Peterle was elected for New Slovenia, a member of the European People's Party (EPP). In March 2006, he was elected as Vice President of the European People's Party for a three-year term after recovering from cancer in April 2003. In November 2006, he announced that he will be running for President of Slovenia in the 2007 presidential election. He was considered the front-runner before the first round of the election, but ultimately lost in a landslide to Danilo Türk in the second round. He is a founder and current President of the group MEPs Against Cancer (MAC).

 

source

April 9, 2013

updated: 2014-01-15

icon Lojze Peterle
icon Lojze Peterle

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu