Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Karl Erjavec

> Slovenia > Politicians > Demokratična stranka upokojencev Slovenije > Karl Erjavec
Karl Erjavec Karl Erjavec
Karl Erjavec
Slovenski pravnik in politik, predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS). | A Slovenian lawyer and politician.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Karl Erjavec Biography

SLV:

 

Karl Viktor Erjavec, slovenski politik, pravnik, * 21. junij 1960, Aiseau, Belgija. Erjavec je predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS). Bil je minister v treh vladah. V vladi Janeza Ivana Janše (2004-2008) je bil minister za obrambo. Ko je predsedoval Borut Pahor (2008-2011) je bil minister za okolje in prostor. Po letu in pol je odstopil s položaja. Ko je Janez Ivan Janša drugič postal slovenski premier (2012-2013), je Erjavec dobil mesto ministra za zunanje zadeve; isto mesto je zasedel v naslednji vladi pod vodstvom Alenke Bratušek.

 

Rodil se je 21. junija 1960 v Aiseauju v Belgiji. Ime Viktor je dobil po belgijski tradiciji, da najstarejši sin podeduje očetovo ime. Oče je bil po poklicu tesar in večkratni državni prvak v kajaku; v Belgijo se je preselil zaradi slabih ekonomskih razmer in tam delal kot rudar. Iz Belgije se je Karl vrnil z 12 leti. Maturiral je na gimnaziji v Kranju. Kljub želji po študiju slikarstva se je vpisal na Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani in diplomiral leta 1985. Do leta 1990 je bil zaposlen v gospodarstvu, leta 1990 pa je postal član Izvršnega sveta Skupščine občine Kranj in bil imenovan za sekretarja za občo upravo in druge pravne zadeve. Član prve stranke je postal leta 1993, ko se je včlanil v SKD. Med letoma 1995 in 2000 se je v Uradu varuha človekovih pravic RS ukvarjal z zadevami, povezanimi z varovanjem temeljnih človekovih pravic. Bil je vodja kabineta pri varuhu človekovih pravic in direktor strokovne službe. Od leta 2001 do leta 2004 je bil državni sekretar za pravosodno upravo na Ministrstvu za pravosodje RS. Po razpadu stranke SLS+SKD je ostal član SLSa, vendar je zaradi neuresničenih ambicij stranko zapustil in se maja 2004 pridružil LDS.

 

LDS je zapustil zelo hitro in se tik pred volitvami leta 2004 na povabilo Antona Rousa vključil v Desus. 20. maja 2005 je postal predsednik stranke DeSUS. V času vlade Janeza Janše, kjer je zasedel mesto ministra za obrambo, je večkrat zagrozil z odhodom iz koalicije, vendar do uresničitve odhoda ni prišlo. Pod njegovim vodstvom ministrstva je bila sklenjena pogodba o največjem nakupu orožja v slovenski zgodovini, ki je kasneje postala afera. Ne glede na to je postal prvi obrambni minister v Sloveniji, ki je na funkciji ostal celoten mandat.

 

Bil je minister za okolje Republike Slovenije v Pahorjevi vladi; 26. januarja 2010 je odstopil s položaja. Razglašen je bil za Politični obraz leta 2010. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi svoje stranke in dobil poslanski mandat. Je avtor številnih člankov o varstvu temeljnih človekovih pravic in o delovanju pravosodnega sistema. Pogosto pa je tudi predaval na različnih strokovnih seminarjih in posvetih. Govori francosko in angleško. Je poročen in ima dve hčerki.

 

vir

 

 

ENG:

 

Karl Viktor Erjavec (born 21 June 1960) is a Slovenian lawyer and politician who served in the government of Slovenia as Minister of Foreign Affairs since 2012. He has been the president of the Democratic Party of Pensioners of Slovenia since 2005. He was Minister of Defense from 2004 to 2008 and Minister of Environment and Spacial Planning from 2008 to 2010.

 

Political career

In Just before the parliamentary election of 2004, Erjavec joined the Democratic Party of Pensioners of Slovenia. The same year, he was elected to the Slovenian National Assembly. When his party joined the centre right government coalition of Janez Janša, Erjavec became Minister of Defence. In 2005, he was elected president of the Democratic Party of Pensioners. After the parliamentary election of 2008, the party entered the left wing government coalition of Borut Pahor, and Erjavec was named Minister of the Environment and Spatial Planning.

 

On 26 January 2010, Erjavec announced his resignation in the National Assembly, and on 27 January 2010, he officially resigned in a letter to the Prime Minister. That happened after several months of political pressures that centered primarily on the demand of the Court of Audit of the Republic of Slovenia for the dismissal of Erjavec as he failed to secure an efficient waste management system. His resignation became valid on 2 February 2010, after the Prime Minister informed the National Assembly about it. On 12 February 2010, Erjavec was succeeded by Roko Žarnić. In January 2011, Žarnić stated that his predecessor had too little time to settle the issue of waste. In December 2011, he was elected to the National Assembly as a deputy. In February 2012, he was appointed Minister of Foreign Affairs in the center-right coalition government of Janez Janša.

 

source

April 9, 2013

updated: 2014-01-15

icon Karl Erjavec
icon Karl Erjavec

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu