Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Károly Herényi

> Hungary > Politicians > Magyar Demokrata Fórum > Herényi Károly
Károly Herényi Károly Herényi
Károly Herényi
Magyar politikus, az MDF tagja. | A Hungarian politician.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Károly Herényi Biography

HUN:

 

Herényi Károly László (Budapest, 1950. december 2.) magyar politikus, az MDF tagja, egy rövid ideig ideiglenes elnöke, országgyűlési képviselő 1998-2010 között, pártja volt frakcióvezetője. Eredeti szakmája gyógyszeripari szakmunkás, politikai pályája előtt közvetlenül rovarirtó és használtruha kereskedelmi vállalkozóként tevékenykedett.

 

Politikai pályafutása

1989-ben belépett a Magyar Demokrata Fórumba, 1990-ben a párt Somogy megyei elnökévé választják. 1992 és 1993 között elnöki tanácsadó. 1993 és 1998, valamint 2001 és 2007 között országos szóvivője a pártnak. Az országos elnökségbe 1999-ben került be, ugyanebben az évben rövid ideig általános alelnök is. 2001-ben kikerült az elnökségből, amikor újra a párt szóvivője lett. 2005 és 2007 között újra tagja volt az országos elnökségnek.

 

Az 1998-as országgyűlési választásokon a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként mandátumot szerzett a balatonboglári választókerületben. Az MDF-frakció helyettes vezetője 1999-ig. 2000-ben az Országgyűlés jegyzőjévé választották, ezt a pozíciót a ciklus végéig tartotta. A 2002-es országgyűlési választásokon megerősítették egyéni mandátumát. Nem sokkal Balsai István akkori frakcióvezető lemondása után őt választották meg a helyére. Az MDF-frakció 2004-es felbomlása és újjáalakulása után újra frakcióvezetővé választották. A 2006-os országgyűlési választásokon pártja országos listáján szerzett mandátumot, egyéni kerületében alulmaradt a Fidesz-KDNP-s Móring József Attilával szemben. Újra megválasztották az MDF-frakció vezetőjévé. Az önkormányzati választásokon Balatonboglár polgármesteri tisztségéért indult el, de a választást nem nyerte meg. A 2006-ban kezdődő parlamenti ciklusban a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja volt 2009. március 19-éig, amikor az MDF frakciója megszűnt, így frakcióvezetői posztja és bizottsági tagsága is megszűnt. 2009 júniusában Joó Szabolccsal bekerült az MDF elnökségébe, aminek az országgyűlési frakció megszűnéséig tagja volt. A pártból korábban kizárt Hock Zoltán és Pettkó András helyét vették át.

 

2009 júniusában a Legfőbb Ügyészség kérte a Parlamenttől Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését, mivel gyanúsítottként szerették volna meghallgatni őket az UD Zrt. lehallgatási ügyében. Az Országgyűlés 2009 októberében úgy döntött, nem függeszti fel Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát, bár korábban Dávid és Herényi azt mondta, hogy "kérni fogják a felfüggesztést." A 2010-es országgyűlési választásokon az MDF szavazatainak aránya nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges minimumot, így az új országgyűlésben már sem Dávid Ibolyát, sem Herényi Károlyt nem illeti meg a mentelmi jog. Mivel a büntetőeljárásról szóló törvény kimondja, hogy a mentelmi jog felfüggesztését követően az eljárást soron kívül folytatni kell, a politikusok számíthatnak rá, hogy az ügyészség az UD Zrt. ügyében megkeresi és kihallgatja őket.

 

Az MDF a 2010-es országgyűlési választásokon nem jutott be az Országgyűlésbe. A választások első fordulójának napján Dávid Ibolya lemondott pártelnöki tisztségéről lemondott. A párt ideiglenes vezetője Herényi Károly lett, amely posztot 2010. június 20-áig látta el. Utódja Makay Zsolt lett.

 

forrás

 

 

ENG:

 

Károly Herényi (born December 2, 1950) is a Hungarian politician who served as acting president of the Hungarian Democratic Forum after the 2010 Hungarian parliamentary election.

 

source

June 8, 2010

updated: 2013-11-04

icon Herényi Károly
icon Herényi Károly

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu