Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Jan Marijnissen

> Netherlands > Politicians > Socialistische Partij > Jan Marijnissen
Jan Marijnissen Jan Marijnissen
Jan Marijnissen
Een Nederlands politicus. | A Dutch politician of the Socialist Party (SP).
email
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Jan Marijnissen Biography

NLD:

 

Johannes Guillaume Christianus Andreas (Jan) Marijnissen (Oss, 8 oktober 1952) is een Nederlands politicus. Hij was sinds 1994 namens de Socialistische Partij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, tot 17 juni 2010. Sinds 1988 is hij partijvoorzitter van de SP en van 1994 tot 2008 was hij tevens fractievoorzitter in het parlement en de politiek leider van zijn partij.

 

Jeugd

Marijnissen werd geboren als jongste van de vier kinderen in het katholieke gezin van een gemeenteambtenaar. Zijn vader overleed aan een hartinfarct toen Marijnissen tien jaar oud was. Omdat zijn moeder de zorg voor vier kinderen, van wie één met het syndroom van Down, niet aankon, werd hij in 1963 naar de kostschool van de Paters Carmelieten in Oldenzaal gestuurd. Hier was Marijnissen een klasgenoot van Henk Kamp, een latere collega in de Tweede Kamer. Vanaf 1964 zat hij op het gymnasium Bernrode in Heeswijk. Na twee jaar verliet hij deze school en keerde hij terug naar Oss, om daar de hbs te doen op het Titus Brandsma Lyceum. Na het voortijdig verlaten van het middelbaar onderwijs was hij werkzaam als fabrieksarbeider, eerst in een ijsfabriek en later bij Zwanenberg in Oss. Van 1974 tot 1985 was Marijnissen werkzaam als lasser in de metaalindustrie.

 

Persoonlijk

Jan Marijnissen is getrouwd en heeft een dochter. Zowel zijn vrouw Mari-Anne als zijn dochter Lilian zijn namens de SP gemeenteraadslid in Oss.

 

Politiek activisme

Op Bernrode verloor Marijnissen zijn katholieke geloof, naar eigen zeggen vanwege de lijdensvraag. Op de hbs raakte hij geïnteresseerd in filosofie en linkse politiek. Hij las Marx, Freud en Marcuse en sloot zich aan bij de maoïstische vleugel van de protestbeweging. In 1971 werd hij gekozen in het bestuur van de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML), een afsplitsing van de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland (KEN). In oktober 1972 werd de naam van deze partij gewijzigd in Socialistiese Partij.

 

Nadat er in 1973 een wilde staking ontstond bij tapijtenfabriek Bergoss, nam Marijnissen ontslag bij Zwanenberg om zich volledig op het activisme en de partij te werpen. In 1974 boekte zijn partij een succes in de gemeente Oss, waar het met drie zetels in de gemeenteraad kwam. In augustus 1976 kwam Marijnissen tussentijds in de raad, als opvolger van een afgetreden partijgenoot.

 

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1994 is Marijnissen opnieuw lijsttrekker, en dit keer komt de SP voor het eerst in haar bestaan in het parlement, met twee zetels. Marijnissen wordt fractievoorzitter; Remi Poppe is het andere SP-Kamerlid. Onder de leiding van Marijnissen groeit de SP in de Tweede Kamer naar vijf zetels in 1998, negen zetels bij de verkiezingen van 2002 en 2003, en 25 zetels in 2006. Ook de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 leveren forse winst op.

 

Marijnissens gezondheid neemt intussen af. In 2005 is hij enige maanden afwezig uit de Kamer vanwege een hernia. Agnes Kant vervult (op dat moment tijdelijk) het fractievoorzitterschap en Harry van Bommel is woordvoerder van de SP-campagne tegen de Europese Grondwet. Op dinsdag 17 juni 2008 maakte Marijnissen bekend om gezondheidsredenen definitief te stoppen als fractievoorzitter van de SP. Hij bleef wel Kamerlid en landelijk partijvoorzitter. Agnes Kant volgde hem op als fractievoorzitter. Op 20 maart 2010 maakte de SP bekend dat Marijnissen niet verkiesbaar is voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni dat jaar. Op zijn laatste dag als Kamerlid, op 16 juni 2010, kreeg hij een staande ovatie van de overige leden.

 

bron

 

 

ENG:

 

Johannes Guillaume Christianus Andreas (Jan) Marijnissen (born October 8, 1952 in Oss) is a Dutch politician of the Socialist Party (SP). He served as Parliamentary leader in House of Representatives May 5, 1994 until June 20, 2008. He was a Member of the House of Representatives from May 17, 1994 until June 17, 2010.

 

He was a member of the Communist Unity Movement of the Netherlands (Marxist-Leninist) in the early 1970s until in 1972 he became a member of what is now the Socialist Party. He worked as a benchman and welder (1974–1985). He was a member of the city council in Oss (1976–1993), a member of the Provinciale Staten in North Brabant (1987–1989), and the political and parliamentary leader of the Socialist Party (1994–2008).

 

Under his leadership, the Socialist Party became the third largest parliamentary party with the Dutch general elections of 2006. He resigned as Party leader and Parliamentary leader in the House of Representatives on June 20, 2008 for health reasons.

 

source

July 8, 2010

updated: 2013-05-22

icon Jan Marijnissen
icon Jan Marijnissen

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu