Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Ilir Meta

> Albania > Politicians > Lëvizja Socialiste për Integrim > Ilir Meta
Ilir Meta Ilir Meta
Ilir Meta
Politikan shqiptar si dhe kryetari i Kuvendit të Shqipërisë. | An Albanian politician. The Speaker of the Albanian Parliament since 2013.
email
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Ilir Meta Biography

SQI: 

 

Ilir Meta lindi më 24 mars të vitit 1969 në Çorovodë, Shqipëri, është politikan shqiptar, ish Ministër i Jashtëm i Shqipërisë dhe aktualisht kryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim, si dhe kryetari i Kuvendit të Shqipërisë.

 

Aktiviteti politik

Ilir Meta ka një aktivitet intensiv politik, duke filluar nga viti 1990, si pjesëmarres aktiv në lëvizjen studentore që përmbysi regjimin komunist. Nga viti 1992 në vazhdim, Ilir Meta është zgjedhur pa ndërpreje deputet në të gjitha legjislaturat e Kuvendit të Shqipërisë, në të cilin ka qënë anëtar i disa komisioneve dhe gjatë periudhës 1996-1997 ka mbajtur postin e Nënkryetarit të Komisionit të Politikës së Jashtme.

 

Aktiviteti politik i Ilir Metës në strukturat e Partisë Socialiste është i ngjeshur. Ai ka qënë anëtar i Komitetit të Përgjithshëm Drejtues nga Kongresi i qershorit 1992 dhe anëtar i Kryesisë së Partisë nga viti 1993, deri në periudhën kur dha dorëheqjen nga kryesia e PS-se (korrik 2003), pas problemeve që ngriti pranë strukturave drejtuese të PS-së mbi mungesën e transparencës në drejtimin e Qeverisë dhe Partisë prej Kryeministrit dhe Kryetarit të Partisë Fatos Nano. Gjatë periudhës 1997-1998, Ilir Meta ka qënë Kryetar i Partisë Socialiste të Tiranës. Në periudhën 1993 -1996, Ilir Meta ka mbajtur postin e Nënkryetarit të Partisë Socialiste dhe nga 1994 - 1996 edhe atë te Sekretarit për Marrëdhëniet Ndërkombeëtare, periudhë gjatë së cilës u vendosën marrëdhënie me shumë parti socialiste dhe socialdemokrate të Evropës, si dhe Partinë Socialiste Evropiane dhe Internacionalen Socialiste.

 

Aktiviteti politik i Ilir Metes përfshin edhe një periudhë të suksesshme të drejtimit në Qeveri, ku ka shërbyer si Kryeministër i vendit gjatë periudhës nëntor 1999 - shtator 2001 dhe pas fitores së zgjedhjeve parlamentare të verës së vitit 2001 u rimandatua si Kryeministër, Shator 2001 - shkurt 2002. Gjatë kësaj periudhe u shënuan arritjet më të mira të qeverisjes së vendit për periudhën e tranzicionit, stabilizimi i parametrave makro-ekonomik, permiresimi i ndjeshem i rrjetit rrugor, privatizimi i suksesshem i disa prej sektorëve strategjik të ekonomisë, vendosja dhe funksionimi i ligjit në të gjithë terrorin e vendit, etj. Në shkurt 2002, për të shmangur krizën brenda maxhorancës politike dhe qeverisëse dha dorëheqjen nga detyra.

 

Gjithashtu, Ilir Meta ka shërbyer edhe si Zv.kryeminister dhe Ministër i Punëve të Jashtme gjatë periudhës korrik 2002 - korrik 2003, Zv.kryeministër dhe Ministër i Integrimit gjatë periudhës tetor 1998 - tetor 1999, si dhe Sekretar Shteti për Integrimin Evropian në Ministrinë e Punëve të Jashtme mars - tetor 1998.

 

Aktualisht, Ilir Meta është zgjedhur anëtar i Komisionit Ndërkombëtar për Ballkanin që drejtohet nga ish kryeministri i Italisë, Xhuliano Amato, në përbërje të të cilit janë mjaft personalitete të njohur nga BE, rajoni dhe ShBA.

 

burimi

 

 

ENG:

 

Ilir Meta (born March 24, 1969) is an Albanian politician who was Prime Minister of Albania from 1999 to 2002. He was Minister of Foreign Affairs from 2002 to 2003 and again from 2009 to 2010, and he has been Speaker of the Albanian Parliament since 2013. He also held positions as Deputy Prime Minister and Minister of Economy, Trade and Energy, in both left-wing and right-wing governments.

 

As a member of the Socialist Party of Albania (PS), Meta was Prime Minister from 1999 to 2002. He subsequently founded the Socialist Movement for Integration (LSI) in 2004 and continues to lead the party. From 2009 to 2013, the LSI was a member of the governing coalition with the Democratic Party of Albania.

 

Political career

In the early 1990s, Meta was a member of the leadership of the student movement which played a role in the democratic transition of Albania. Since 1992 he was a member of the Socialist Party of Albania Leading Council; between 1995 and 2001 Meta was chairman of the Euro-Socialist Youth Forum of Albania, FRESSH, member of the Socialist Youth International. Meta entered the Parliament of Albania first in 1992 with the PS, being always re-elected since then. In 1996–1997 he chaired the Foreign Policy Parliamentary Commission, and was then named Deputy Prime Minister and State Secretary for Integration in the first government of Pandeli Majko.

 

In 1999, following the resignation of Majko, Meta was named Prime Minister. He held the post through the 24 June 2001 elections, resigning on February 22, 2002. He subsequently served as Minister of Foreign Affairs in Majko's second government from July 2002 to July 2003. He was involved in severe political confrontation with Fatos Nano. In 2004 he quit the Socialist Party and created his own political party, the Socialist Movement for Integration. He stood in opposition to Sali Berisha's government from 2005 to 2009.

 

The Socialist Movement for Integration (LSI) advocated for a constructive regional policy of Albania and for full European integration of the country and its neighbors. On the internal front, Meta called on both sided to work together constructively and leave aside small party interests. His vision for a stable region without barriers and in peace has also been widely praised across political and analytical circles in the Balkans, across Europe and in the USA.

 

In the June 2009 parliamentary election, the coalition led by the LSI, called the Alliance for Integration, won four seats in the new parliament. Soon after, an offer for collaboration was extended by Prime Minister Sali Berisha of the Democratic Party of Albania, after which Meta accepted the position of Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs in the new coalition government. He also served as Minister for Economy, Trade and Energy. In April 2013 the LSI decided to leave the alliance with PD and to join the opposition for the June 2013 election. After the election, Meta was appointed president of the Parliament of Albania.

 

source

January 29, 2013

updated: 2013-11-14

icon Ilir Meta
icon Ilir Meta
icon Ilir Meta
icon Ilir Meta
icon Ilir Meta
icon Ilir Meta

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu