Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Hans van Heijningen

> Netherlands > Politicians > Socialistische Partij > Hans van Heijningen
Hans van Heijningen Hans van Heijningen
Hans van Heijningen
Een Nederlands politicus en actievoerder. | A Dutch politician and activist.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Hans van Heijningen Biography

NLD:

 

J.G.C. (Hans) van Heijningen (Naaldwijk, 15 maart 1953) is een Nederlands politicus en actievoerder. Hij is partijsecretaris van de Socialistische Partij, een positie vergelijkbaar met de functie van partijvoorzitter in andere partijen. Hiervoor was Van Heijningen fractiemedewerker voor de SP op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken.

 

Biografie

Van Heijningen volgde het gymnasium in Delft en studeerde van 1972 tot 1979 sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn militaire dienst was hij actief voor de soldatenvakbond VVDM. Van 1984 tot 1992 verbleef Van Heijningen in Nicaragua, nadat zijn vriendin daar als basisarts aan de slag ging. Aanvankelijk was hij daar werkzaam als freelance consultant en journalist, later werd hij beleidsadviseur van de Sandinistische regering en onderzoeker in dienst van de Stichting Nederlandse Vrijwilligers. Tijdens zijn verblijf in Nicaragua zou Van Heijningen diverse wapens hebben gedragen, waaronder een kalasjnikov, die hem waren verstrekt door de Sandinisten. Hij verklaarde later dat de wapens voor eigen bescherming waren en dat hij nooit deel heeft genomen aan gewapende acties tegen de Contra's.

 

Na terugkomst in Nederland werkte Van Heijningen aan een proefschrift over de verhouding tussen de boerenstand en de Sandinistische regering in Nicaragua. Op 5 december 1994 promoveerde hij hierop aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

 

Vanaf 1998 tot oktober 2005 was Van Heijningen coördinator van XminY Solidariteitsfonds. Vanuit die functie was hij betrokken bij platform Keer het Tij, campagnes voor vrede in Afghanistan en de stichting Stop de Uitverkoop van de Beschaving. Hij was hij mede-initiatiefnemer van ATTAC Nederland, een belangrijke speler in de andersglobaliseringsbeweging. In deze periode werd hij lid van de SP. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 was hij als dertiende geplaatst op de kandidatenlijst van de SP, hij werd niet gekozen. Van Heijningen werd vervolgens fractiemedewerker, en werd in mei 2005 partijsecretaris van de SP, waarmee hij verantwoordelijk is voor alles wat de partijorganisatie betreft.

 

'Taartaffaire'

Op 23 augustus 2003 suggereerde De Telegraaf onder de kop SP'er betaalde taartactie Pim dat Van Heijningen de financierder was van het met taarten bekogelen van politicus Pim Fortuyn op 14 maart 2002, ruim anderhalve maand voor de moord op Fortuyn. Als coördinator van XminY zou Van Heijningen de zogeheten Weggeefwinkel in Hoenderloo met 450 euro hebben gesubsidieerd. Later werden twee medewerkers van deze organisatie opgepakt in verband met het taarten van Fortuyn.

 

De Raad voor de Journalistiek oordeelde in december 2003 naar aanleiding van een klacht van Van Heijningen en de SP dat in de kop van het artikel ten onrechte een verband werd gesuggereerd tussen de SP, Van Heijningen, de taartactie en de moord op Pim Fortuyn. De Telegraaf werd door de Raad verzocht dit te rectificeren. Een verdere klacht met betrekking tot de inhoud van het artikel werd ongegrond verklaard.

 

bron

July 9, 2010

updated: 2013-05-22

icon Hans van Heijningen
icon Hans van Heijningen

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu