Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Frans Timmermans

> Netherlands > Politicians > Partij van de Arbeid > Frans Timmermans
Frans Timmermans Frans Timmermans
Frans Timmermans
Een Nederlands politicus en sinds 2012 minister van Buitenlandse Zaken. | A Dutch politician, the current Minister of Foreign Affairs.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Frans Timmermans Biography

NLD:

 

Franciscus Cornelis Gerardus Maria (Frans) Timmermans (Maastricht, 6 mei 1961) is een Nederlands politicus en sinds 5 november 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Eerder was hij van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010staatssecretaris van Europese Zaken (BuZa) in het kabinet-Balkenende IV. Daarvoor was hij vanaf 19 mei 1998 namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer. Na de parlementsverkiezingen van 9 juni 2010 nam hij weer plaats in de Tweede Kamer, na zijn benoeming tot minister verliet Timmermans de Tweede Kamer. In zijn portefeuille zat onder andere buitenland, defensie en koninkrijksrelaties.

 

Politieke carrière 

Lid Tweede Kamer 

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1998 werd Timmermans gekozen in het parlement. Bij de verkiezingen van 2002, 2003, 2006, 2010en 2012 werd hij herkozen. Hij hield zich in het parlement bezig met Europese zaken en Defensie en was ondervoorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Timmermans vertegenwoordigde de Tweede Kamer in de Conventie over de Toekomst van Europa bij het opstellen van de Europese Grondwet, van maart 2002 tot juli 2003. In de aanloop naar het referendum in Nederland over die grondwet was hij een van de meest fervente verdedigers van het verdrag: "Ik daag iedereen uit om een grondwet te tonen die helderder is, die moderner is, die toegankelijker is, en die de rechten van de burgers beter regelt."

 

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Op 22 februari 2007 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. In het buitenland voerde hij de titel minister voor Europese Zaken. Een van de onderwerpen in zijn portefeuille was het Verdrag van Lissabon, de opvolger van de in 2005 door referenda in Nederland en Frankrijk afgewezen Europese grondwet.

 

Opnieuw Tweede Kamerlid

In 2010 was hij leerstoelhouder van de Vrede van Utrecht Leerstoel. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van dat jaar behaalde Timmermans 8.684 voorkeurstemmen. Hij stond als nummer 9 op de kieslijst. Timmermans was in 2011 kandidaat om Commissaris van de Koningin in Limburg te worden. Eerder had hij te kennen gegeven dat hij geen "gouverneur" wilde worden als dePartij voor de Vrijheid een te grote vinger in de pap zou krijgen. Na de Provinciale Statenverkiezingen 2011 werd de PVV de grootste partij in Limburg, en vormde een coalitie met de VVD en het CDA. Uiteindelijk ging de functie naar CDA'er Theo Bovens. Timmermans reageerde op 16 februari 2012 erg gebeten op een interview in dagblad Trouw met partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman. Timmermans betichtte het tweetal de PvdA-koers zonder enig overleg richting de Socialistische Partij te drijven. In een e-mail die ook de NOS ontving, waarschuwde hij dat de PvdA geen "SP-light" mocht worden. Naar aanleiding van het uitlekken van die e-mail ontstond binnen de PvdA-fractie grote commotie. Na een lange fractievergadering, waarin Cohen aangaf dat van een koersverandering geen sprake was, leek de rust te zijn teruggekeerd. Vier dagen later trad hij echter per direct af als partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Aangezien Timmermans vond dat anderen hem zagen als de "Brutus van Job Cohen", liet hij weten zich vooralsnog niet kandidaat te stellen als opvolger van Cohen, hoezeer hij dat ook zou willen. Timmermans ontkende de e-mail doorgespeeld te hebben aan de NOS. Naar zijn zeggen hadden vijftig fractieleden en medewerkers de e-mail van hem ontvangen. Volgens Timmermans moet iemand van hen de e-mail gelekt hebben.

 

Minister van Buitenlandse Zaken

Op 5 november 2012 werd Timmermans minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II.

 

bron

 

 

ENG:

 

Franciscus Cornelis Gerardus Maria "Frans" Timmermans (born 6 May 1961) is a Dutch politician and former diplomat and civil servant. As a member of the Labour Party (Partij van de Arbeid) he was (again) an MP from 2010 to 2012. He focused on matters offoreign affairs. Previously he was State Secretary (called Minister abroad) for European Affairs in the fourth Balkenende cabinet. He was sworn in as Minister of Foreign Affairs on 5 November 2012.

 

Timmermans was born in Maastricht. He studied French literature at Radboud University Nijmegen. He worked at the Dutch Ministry of Foreign Affairs and at the Dutch embassy in Moscow. From 1994 to 1995, he worked for EU Commissioner Hans van den Broek. Until 1998, he was advisor and private secretary to High Commissioner on National Minorities for the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) Max van der Stoel.

 

From 1998 to 2007 he was a member of the Dutch House of Representatives. He represented the House in the European Convention. On 22 February 2007 Timmermans was appointed State Secretary for European Affairs in the fourth Balkenende government.

 

Timmermans also acted as guest lecturer at the Netherlands Institute of International Relations Clingendael and at the Netherlands Defence College, and sat on the executive committee of the European Movement. He is a member of the Bilderberg Group and writes a column for Dagblad De Limburger every month. Timmermans is multilingual; he speaks Dutch, Limburgish, German, French, English, Russian and Italian.

 

source

2014-05-12

icon Frans Timmermans
icon Frans Timmermans

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu