Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Fatos Nano

> Albania > Politicians > Partia Socialiste e Shqipërisë > Fatos Nano
Fatos Nano Fatos Nano
Fatos Nano
Politikan shqiptar. | An Albanian politician and statesman.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Fatos Nano Biography

SQI: 

 

Fatos Nano lindi më 19 shtator 1952 në Tiranë, është politikan shqiptar, ish kryetar i Partisë Socialiste të Shqipërisë.

 

Aktiviteti politik

Ai filloi karrieren e tij politike ne vitin 1991 pasi u zgjodh Kryeminister i Qeverise se Tranzicionit me qellim qe te organizoje zgjedhjet e para demokratike ne Shqipëri ne po ate vit dhe te pergatise vendin per tranzicionin drejt nje ekonomie tregu dhe sistemi demokratik. Zgjedhjet ne 31 Mars 1991 u fituan nga Partia Socialiste e Shqipërise dhe ai u caktua perseri Kryeminister. Pas dy muajsh ai u deturua te jape doreheqje. Ate vit ai u zgjodh kryetar i Partise Socialiste e cila ishte pasardhese e Partise se Punes se Shqipërise. Ne Mars 1992 Partia Demokratike fitoi zgjedhjet dhe nje vit me pas Fatos Nano u burgos pasi u akuzua per korrupsion dhe abuzim detyre nga gjykata. Burgosja e tij u be problemi kryesor i Shqipërise post komuniste, sepse shumë socialistë besonin se kjo burgosje ishte shkase e opozicionit të Nanos ndaj qeverrisë së Berishës.

 

Nano u lirua nga burgu pas një amnistie të dhënë nga presidenti Berisha. Presidenti Mejdani emëroi kryeministër Fatos Nanon. Në shator të vitit 1998 forcat e policisë së Tropojës vranë në një atentat udhëheqësin e lëvizjes studentore antikomuniste Azem Hajdari. Kjo çoi në një revoltë popullore dhe meqënëse u krye nga një segment i shtetit, e detyroi Fatos Nanon të japë dorëheqjen.

 

Nano u bë Kryeministër për të tretën herë në Korrik, 2002 i emëruar nga presidenti Alfred Moisiu. Në 3 Korrik 2005 Partia Socialiste humbi zgjedhjet dhe shumicën në parlament. Partia Demokratike fitoi shumicën dhe kryetari i saj Sali Berisha u emërua Kryeministër i qeverisë së re. Më 1 Shtator 2005 Nano dha dorëheqjen si kryetar i Partise Socialiste.

 

Nano kërkoi të zgjidhej si president në 8 Korrik 2007 mbas mbarimit të mandatit të presidentit Moisiu, por nuk pati mbështetjen e Ramës. Shumica e deputetëve të opozitës të drejtuar nga Partia Socialiste nuk e përkrahën kandidaturën e tij dhe bojkotuan zgjedhjet. Nano mori vetëm 3 vota ndërsa Bamir Topi, kandidati i Partise Demokratike fitoi 75 vota. Megjithatë Topi nuk fitoi votat e nevojshme për tu zgjedhur president. Raundi i dytë për zgjedhjen e presidentit u mbajt më 10 Korrik. Parlameti përsëri nuk arriti të zgjidhte presidentin, me Nanon që mori 5 vota dhe Topi 74 vota. Në raundin e tretë më 20 Korrik Topi u zgjodh president.

 

burimi

 

 

ENG:

 

Fatos Thanas Nano (born September 16, 1952) has served as the Prime Minister of Albania three times to date; he was the first leader and founder of the Socialist Party of Albania and a member of the Albanian Parliament from 1991 to 1996 and 1997 to 2009. He reformed the Anti-Revisionist Marxist-Leninist ideology of the Labor Party of Albania into social democracy for its successor, the Socialist Party. During his leadership, the Socialist Party, as a result of reforms, joined the Socialist International and Party of European Socialists. Nano was a candidate in the 2007 presidential election but did not win. He again tried in the 2012 presidential election, but he did not even qualify as a candidate, because the leaders of parties in Parliament obstructed their respective MPs to elect him as candidate in the elections.

 

Political career

He began his political career in December 1990, where he was first appointed as Secretary General of the Council of Ministers. In January 1991, he was promoted to the position of Deputy Prime Minister, still in the government of Adil Çarçani. In the end of February 1991, Alia appointed Nano as Prime Minister of the transitional government. The Parliamentary Elections were held on March 31, 1991 where Labour Party of Albania won the majority. Ramiz Alia appointed Nano for the second time as the new Prime Minister.

 

After the Democratic Party of Albania won the parliamentary election of March 22, 1992, the Parliament set up a commission in early 1993 to investigate the activity of Fatos Nano for alleged corruption and abuse with management of humanitarian aid given by the Italian state during the economic crisis that lasted from 1990 until early 1992.

 

On July 30, 1993, Nano was arrested in the office of the Presecutor on charge for corruption and abuse in the management of humanitarian aid charges. A petition signed by 700 thousand people was sent to President Berisha to free Nano from prison. Nano was considered a political prisoner by the Socialist Party of Albania, Amnesty International, Human Right Watch (former Helsinki Watch), Inter-Parliamentary Union, and other groups, so he was let to be the chairman of it. After imprisonment, Nano decided that the party should be led by three Deputy Chairmen and one Secretary General to continue the party's political battle.

 

In 1997, the collapse of Ponzi schemes marked the beginning of an armed popular revolt against President Berisha, who was forced to resign in July 1997. Berisha called untimely parliamentary elections in June 29, and he decreed a general amnesty to all prisoners in March 1997; Nano too was released from prison. Nano was found innocent by a court in Tirana for his alleged abuse of power and corruption in 1999. On September 28, 1998, Nano chose to resign and retired from political life.

 

After the Socialist Party won for the second time, in the Parliamentary Elections in June 24, 2001, Nano returned to politics again after 2 years of inactivity by starting the movement called Catharsis. In early 2002, Nano unsuccessfully tried to run for President of Albania, but on July 25, 2002 he was appointed by newly elected President Alfred Moisiu as Prime Minister for the third time. In the winter of 2004, a number of protests with over 20000 people were organized by the opposition lead by Sali Berisha demanding Nano to resign as prime minister which came known as the "Nano Get Away" Movement.

 

Nano resigned as Prime Minister and also as the Chairman of Socialist Party on September 1, 2005. Since then, he retired from public and political life. In early 2007, Nano met with Sali Berisha to counter appeals from the Socialist Party to boycott the 2007 local government elections which would have triggered untimely parliamentary elections. Nano was elected candidate for President in the Presidential Elections of 2007 by the request of 20 Socialist MPs.

 

After the election of President of Albania in June 2012, Nano formed a movement called "Nano Movement for the victory of socialist" with the goal of retaking the leadership of the Socialist Party, crippling the autocrasy established by Edi Rama, which exists in the form of the Party of the Leader.

 

source

January 30, 2013

updated: 2013-11-13

icon Fatos Nano
icon Fatos Nano
icon Fatos Nano
icon Fatos Nano
icon Fatos Nano
icon Fatos Nano

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu