Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Bamir Topi

> Albania > Politicians > Fryma e Re Demokratike > Bamir Topi
Bamir Topi Bamir Topi
Bamir Topi
Politikan shqiptar dhe ish-president i Shqipërisë. | An Albanian politician and leader of the New Democratic Spirit (FRD).
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Bamir Topi Biography

SQI:

 

Bamir Myrteza Topi, lindi më 24 prill të vitit 1957 në Tiranë, është politikan shqiptar dhe ish-president i Shqipërisë. Është i martuar me Teuta Topin dhe ka dy vajza, Nada Topi e Etida Topi. Edhe pse i njohur si politikan karriere, per nje fare kohe ai ka qene dhe president i F.K Tirana.

 

Aktiviteti politik

Aktiviteti politik i Bamir Topit daton që me fillimet e lëvizjes demokratike në vitin 1990. Në vitin 1996 zgjidhet për herë të parë deputet i Kuvendit të Shqipërisë dhe emërohet Ministër i Bujqësisë dhe Ushqimit deri në vitin 1997 kur Partia Demokratike kalon në opozitë. Në tri Legjislatura është zgjedhur deputet i Kuvendit të Shqipërisë nga radhët e Partisë Demokratike të Shqipërisë. Dy herë është zgjedhur kryetar i Grupit Parlamentar të PD-së. Në dy mandate është zgjedhur nënkryetar i PD-së. Gjatë gjithë aktivitetit të tij politik dhe publik, Z. Topi ka spikatur duke u vlerësuar gjërësisht si një politikan me profil të moderuar, mjaft aktiv në zgjidhjen e krizave politike mes pozitës e opozitës dhe protagonist i marrëveshjeve politike e i nismave të ndryshme parlamentare. Në vitin 2007, gjatë negociatave për zgjedhjen e presidentit me konsensus midis pozitës dhe opozitës, Bamir Topi nuk pranoi që emri i tij të diskutohej në këto negociata. Ai tha se nuk do të pranote qe koka e tij të vihej nën gijotinën e xhelatit politik Edi Rama. Më 20 Korrik 2007 pas katër raundesh votimi Bamir Topi u zgjodh President i Shqipërisë. Bamir Topi është politikani më popullor në Shqipëri.

 

burimi

 

 

ENG:

 

Bamir Myrteza Topi (born 24 April 1957) was the fifth President of Albania from 24 July 2007 to 24 July 2012. He was also Honorary President of Albanian football club KF Tirana from 2005 to 2007. In September 2012 Topi become the leader of the new Albanian party New Democratic Spirit.

 

Political career

He was first elected as a parliamentarian of the Assembly of Albania in 1996 and was appointed Minister of Agriculture and Food where he served until 1997. He was elected to three mandates in the Assembly of Albania as a candidate of Democratic Party of Albania. In two terms Topi led the Parliamentary Group of Democratic Party in the Assembly. He has been elected vice-chairman of the Democratic Party of Albania, which is led by Sali Berisha.

 

On 8 March 2007, Topi said that he would be the candidate of the ruling Democratic Party in the 2007 presidential election. On 20 July, in the fourth round of voting, Topi was supported by some members of the opposition and won 85 votes, thus being elected as the President of the Republic of Albania for a five-year term. He was sworn in on 24 July. Topi officially resigned his position as vice-chairman of the Democratic Party of Albania and at the same time withdrew from his party. He is considered to be impartial politically.

 

Topi is a vocal advocate of independence for Kosovo. He pointed out the need for a sovereign state of Kosovo before the European Council and other international instances. With a joint invitation of Kosovo's President, Fatmir Sejdiu, and the head of the UN mission, Joachim Ruecker, Topi stayed for a three-day visit in Kosovo in January 2009. He was proclaimed an honorary citizen of the capital Pristina. During his visit, he was also conferred an honorary doctorate by the University of Pristina.

 

source

January 16, 2013

updated: 2013-11-13

icon Bamir Topi
icon Bamir Topi
icon Bamir Topi
icon Bamir Topi
icon Bamir Topi
icon Bamir Topi

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu