Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Arben Imami

> Albania > Politicians > Partia Demokratike e Shqipërisë > Arben Imami
Arben Imami Arben Imami
Arben Imami
Politikan shqiptar, deputet i PD në Kuvendin e Shqipërisë. | An Albanian politician and statesman.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Arben Imami Biography

SQI:

 

Arben Imami (lindur më 21 janar 1958) është politikan shqiptar, deputet i Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë.

 

Kariera Politike

Arben Imami ishte pedagog në Institutin e Lartë të Arteve kur iu bashkua Levizjes Studentore të vitit 1990 kunder diktaturës komuniste. Arben Imami ishte një nga themeluesit e Partisë Demokratike në vitin 1991. Ai ishte nënkryetari i PD-së, si dhe kryetar i Komisionit Elektoral. Në zgjedhjet e vitit 1991 Imami mori mandatin e deputetit, si dhe postin e kryetarit të grupit parlamentar të PD-së. Një vit më vonë ai ishte edhe kryetar i komisionit parlamentar të Rregullores, Mandateve dhe Imunitetit. Në vitin 1992 Imami u largua nga Partia Demokratike dhe së bashku me Neritan Cekën, Preç Zogajn etj. krijuan Partinë Aleanca Demokratike, ku deri në vitin 1997 ishte sekretar i Përgjithshëm dhe nga viti 2000 deri në 2002 kryetar ekzekutiv i kësaj partie.

 

Në zgjedhjet e vitit 1992, 1996, 1997 dhe 2001 ai u zgjodh deputet në Kuvend. Në karrierën e tij politike ai ka pasur përplasje të forta me Berishën, të cilat kulmuan me krizën e ’97, ku u akuzua edhe si “gjeneral i rebelimit komunist”. Por, gjithçka duket se është sheshuar në 2005, ku Imami u ftua nga Berisha si ish-themelues i PD-së duke u zgjedhur anëtar i Këshillit Kombëtar nga Kongresi në 2005. Pas rikthimit në pushtet, Berisha i ofroi Imamit një post shumë afër vetes si drejtor i kabinetit te kryemnistrit.

 

Në periudhën ‘97-‘98 Imami ishte bashkëkryetar i komisionit parlamentar për hartimin e Kushtetutës (së bashku me Sabri Godon, ndërkohë nga viti 1997 deri në 1999 ishte ministër i Reformës Legjislative dhe Marrëdhënieve me Parlamentin. Në periudhën 2000-2001 ai ishte ministër i Drejtësisë, kurse nga viti 2001 deri në shkurt 2002 ai ishte ministër i Pushtetit Vendor dhe Decentralizimit.

 

Në vitin 2005 Arben Imami u përfshi në Partinë Demokratike, pas hapjes së kësaj partie me themeluesit dhe figura të reja. Imami u votua edhe në Këshillin kombëtar të Partisë Demokratike, ndërkohë që pas rikthimit në pushtet të PD-së, ai u emërua në postin e shefit të kabinetit të kryeministrit Berisha post të cilin e mbajti gjer në zgjedhjet e pergjithshme te 2009. Në zgjedhjet e përgjithshme të 2009, Arben Imami u zgjodh deputet i PD në Tiranë dhe më pas u ngarkua me detyrën e Ministrit të Mbrojtjes.

 

Detyra shtetërore

 • 2001 –shkurt 2002 Minister i Pushtetit Vendor dhe Decentralizimit
 • 2000-2001 Minister i Drejtesise
 • 1997-1999 Minister i Reformes Legjislative dhe Marrdhenieve me Parlamentin
 • 1997-1998 Bashkekryetar i Komisionit Parlamentar per hartimin e Kushtetutes se Republikes se Shqiperise
 • 1992-1996, 1997-2005 Deputet
 • 1992 Kryetar i Komisionit Parlamentar te Rregullores, Mandateve dhe Imunitetit
 • 1991-1992 Deputet, Nenkryetar dhe Kryetar i Grupit Parlamentar te Partise Demokratike

 

Poste politike

 • 2009- Minister i Mbrojtjes
 • 2005-2009 Shef i Kabinetit te Kryeministrit
 • 2000-2002 Partia Aleanca Demokratike,Kryetar Ekzekutiv i Partise
 • 1992-1997 Partia Aleanca Demokratike, Sekretar i Pergjithshem
 • 1990-1992 Partia Demokratike e Shqiperise
 • Anetar i Grupit Themelues
 • Nenkryetar i PD
 • Kryetar i Komisionit Elektoral

 

burimi

 

 

ENG:

 

Arben Fahri Imami (born 21 January 1958) is an Albanian politician, as of 2009 the Minister of Defence.

 

Imami was born in Tirana, and attended the High Institute of Arts of Tirana between 1977 and 1981. Later he was a professor at the Academy of Arts of Tirana. He is one of the founders of the Democratic Party of Albania in 1990, and has been elected a Member of Parliament in five legislatures.

 

Political posts Imami has held include Minister of Legislative Reform and Parliament Relations from 1997 to 1999, Minister of Justice from 2000 to 2001, Minister of Local Government and Decentralization from 2000 to February 2002, and from 2005 to 2009 he was Chief of Cabinet of the Prime Minister.

 

During 1999 and 2000, he had a Fellowship at the School of Foreign Service of Georgetown University in Washington, D.C. He has acted in two films, Face to Face (1979) and Në çdo stinë (1980).

 

source

January 29, 2013

updated: 2013-11-14

icon Arben Imami
icon Arben Imami

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu