Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Владо Бучковски

> Macedonia > Politicians > Socijaldemokratski sojuz na Makedonija > Vlado Bučkovski
Владо Бучковски Владо Бучковски
Владо Бучковски
Македонски политичар, правник и професор. | A Macedonian politician, lawyer and professor.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Владо Бучковски Biography

MAC:

 

Владо Бучковски (роден на 2 декември 1962 во Скопје) е поранешен премиер на Република Македонија и поранешен претседател на СДСМ. Бучковски по професија е правник и професор по римско право на Правниот факултет во Скопје.

 

Политичка кариера

Во периодот од 1998 до 2000 година Бучковски е член на Државната изборна комисија, а од 2000 до 2001 година е претседавач на Советот на град Скопје. Во периодот од 13 мај до 26 ноември 2001 година тој е министер за одбрана во широката коалициска влада.

 

По победата на СДСМ и на неговите коалициони партнери на парламентарните избори во 2002 година, на 1 ноември 2002 година Бучковски станува член на Владата на Република Македонија и ја врши функцијата министер за одбрана. На оваа функција е до декември 2004 година. На 15 септември 2003 година стана претседател на Правниот совет на Владата.

 

На 22 јули 2004 година во Струга беше жестоко нападнат од 5000 граѓани. Причина за тоа беше неговото доаѓање во Струга со цел да го убeди раководството на СДСМ да излезе од "Кризниот штаб за отстанок на Општина Струга". Тогаш стружани ги нарече хулигани. Тоа предизвика жестока реакција на граѓаните, по што беше затворен во седиштето на СДСМ цели 6 часа. Со акција на специјалните полициски сили беше ослободен и префрлен во Скопје. При таа акција беа повредени многу граѓани на Струга а употребени беа шок бомби, солзавец и гумени куршуми. Од тогаш беше прогласен за непожелна личност во Струга, неговото име беше напишано на ѕидот на срамот, заедно со тогашниот претседател Бранко Црвенковски и градоначалникот на Скопје Ристо Пенов.

 

На 26 ноември 2004 е избран за лидер на СДСМ. Истиот ден му е доверен мандатот да формира нова Влада по оставката на претходниот премиер Хари Костов, а на 15 декември 2004 година Парламентот го избра за претседател на Владата на Република Македонија, функција која ја извршува до август 2006-та.

 

Под негово водство коалицијата За Македонија заедно, предводена од СДСМ, доживува пораз на парламентарните избори во 2006 година. По изборниот пораз од Бучковски беше побарано да поднесе оставка на функцијата претседател на СДСМ, но тој тоа го одбива. Сепак, на конференцијата на партијата одржана на 7 октомври на Бучковски му е изгласана недоверба и тој беше принуден да се повлече од претседателското место во СДСМ.

 

На 1 август 2007 година против Бучковски е поднесена кривична пријава поради злоупотреба на службената должност и нанасена три милиони евра штета на касата на Министерството за одбрана, извршени во 2001 година кога Бучковски беше министер за одбрана. Пресудата е донесена на 9 декември 2008 после 13 месечен судски процес во кој е осуден на 3,5 години затворска казна.

 

Во декември 2012 година тој е исклучен од редовите на СДСМ.

 

извор

 

 

ENG:

 

Vlado Bučkovski (Macedonian: Владо Бучковски) (born December 2, 1962 in Skopje Social Federal Republic of Yugoslavia (now Republic of Macedonia) is a former prime minister of the Republic of Macedonia, elected by parliament on December 15, 2004. He was previously the defense minister of Macedonia from May 2001 to November 2001 and from November 2002 to December 2004. He was president of the Social Democratic Union of Macedonia. After the 2006 election defeat by the centre-right VMRO-DPMNE, Radmila Šekerinska took over the party's leadership.

 

On December 9, 2008 Bučkovski was found guilty of abuse of power while serving as defence minister during an armed conflict in 2001 and sentenced to three and a half years in jail.

 

Political career

From 1987 to 1988 Bučkovski worked as an expert collaborator in the Parliament of the Socialist Republic of Macedonia, then part of Yugoslavia. In the period from 1988 to 2002 he worked as a lecturer, collaborator, junior assistant and as an assistant at the Faculty of Law in Skopje, while in 2003 he worked as an associate professor at the same faculty.

 

In the period from 1998 to 2000 Bučkovski was a member of the State Election Commission; while in 2000-2001 he was a Chairman of Skopje City Council. In the period from May 13 until November 26, 2001 he performed the function of a Minister of Defense in the wide coalition Government. From November 1, 2002 until December 2004, Bučkovski was a member of the Government of the Republic of Macedonia in which he performed the function of a Minister of Defense.

 

Bučkovski became a Chairman of the Government's Legal Council on September 15, 2003. He was elected SDSM Leader on November 26, 2004. On the same day, he was assigned a mandate for a composition of a new Government, following the resignation of former Prime Minister Hari Kostov. He served as prime minister until after the 2006 parliamentary elections, in which his party had a disappointing performance and a new government took office.

 

Conviction

On December 9, 2008 Bučkovski was found guilty of illegally purchasing excessive quantities of tank parts during the armed conflict in 2001 by Judge Vangelica and sentenced to three and a half years in jail. Former army chief of staff Metodi Stamboliski was jailed for three and a half years, and two defense ministry officials and the manager of a state-owned metal company Aco Gjurcevski, Nelko Menkinovski and Mitre Petkovski were sentenced to 3 years. Bučkovski called the verdict "scandalous" and said that he would appeal. He also said "We have proved that we are innocent and sorry that Macedonia and the court didn't use this opportunity to show its independence".

 

source

2011-06-29

updated: 2013-07-12

icon Vlado Bučkovski
icon Vlado Bučkovski

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu