Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
left right

Biography Антонио Милошоски

> Macedonia > Politicians > VMRO–DPMNE > Antonio Milošoski
Антонио Милошоски Антонио Милошоски
Антонио Милошоски
Mакедонски политичар, член на ВМРО-ДПМНЕ. | A Macedonian politician.
email

DESCRIPTION OF CANDIDATE: 

Антонио Милошоски Biography

MAC:

 

Антонио Милошоски (роден на 29 јануари 1976) е македонски политичар, член на ВМРО-ДПМНЕ и поранешен Министер за надворешни работи на Република Македонија. Активно се служи со англиски и германски јазик.

 

Во 1994 година матурира во гимназијата „М. Милевски”, Кичево, а во 1999 дипломира на Правниот факултет во Скопје. Во периодот 2001 - 2002 година завршува магистерски студии по евроинтеграции на Универзитетот „Fridrich Wilhelm”, Бон, Германија. Од ноември 2002 година е докторант на политички науки на универзитетот „Gerhard Merkator” во Дуизбург, Германија, каде работеше како научен соработник до 2006 год, кога прво беше избран за пратеник во Собранието на Република Македонија, а потоа и за Министер за надворешни работи на Република Македонија.

 

Во периодот 1999 – 2000 година е шеф на кабинетот на потпретседателот на Владата на Република Македонија, Доста Димовска. Во периодот од мај 2000 до септември 2001 година е портпарол на Владата на Република Македонија. Од 2004 до 2006 година е редовен колумнист во дневниот весник „Утрински весник”, а претходно, во периодот јануари - мај 2000 година, пишува колумни во весникот „Дневник”.

 

Бил потпретседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ, 1997-98, и член на ИК на УМС на ВМРО-ДПМНЕ 1995-97 година. Од 2005 година е член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ. Антонио Милошоски е еден од основачите на „Младинскиот евроатлантски форум” – МЕАФ. Член е на „Sudosteuropa Geselshaft”, германско академско здружение, кое се занимава политичко-економските случувања во југоисточна Европа.

 

Од 2006 година е Министер за надворешни работи на Република Македонија. По Парламентарните избори во 2011 година изјавил дека се повлекува од местото министер за надворешни работи.

 

извор

 

 

ENG:

 

Antonio Milošoski (born January 29, 1976 in Tetovo, Socialist Federal Republic of Yugoslavia, now Republic of Macedonia) is a Macedonian politician. Was the minister of foreign affairs of the Republic of Macedonia among 2006 and 2011.

 

In 1999, Milošoski graduated from the Faculty of Law of Ss. Cyril and Methodius University of Skopje. In 2002, he did his postgraduate studies at the University of Bonn, Germany, and received his Master on European Integration. He became foreign minister on 28 August 2006 (replacing Ilinka Mitreva) and commands four foreign languages - Albanian, English, German and Serbian.

 

He serves as the Head of the OSCE/ODIHR Election Observation Mission for Belarus.

 

source

12.09.2010

updated: 2013-07-10

icon Antonio Milošoski
icon Antonio Milošoski

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site. If the text contains an error, incorrect information, you want to fix it, or even you would like to mange fully the content of the profile, please contact us. contact us..

 
load menu