Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Valentin Inzko

Valentin Inzko: Najbolja šansa za novi početak BiH

Valentin Inzko 47%

 

 

 

Bez obzira na sve poteškoće u procesu formiranja vlasti, listopadskih izbora i dalje predstavljaju najbolju šansu za novi početak BiH, rekao je danas visoki predstavnik

i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Iarochevitch sastali su se s profesorima Murisom Osmanagićem, Dejanom Miloševićem i Vladimirom Premecom - predstavnicima stotinu intelektualaca iz Bosne i Hercegovine i inostranstva koji su potpisali “Otvoreni apel”.

“Bosni i Hercegovini očajnički je potrebna snažna, principijelna i efikasna vlada, i potrebna joj je odmah”, naglasio je Inzko.

On je pozvao nevladine organizacije i udruženja građana da nastave zahtijevati akciju od političkih lidera.

“Birači su 3. oktobra ukazali svoje povjerenje strankama i pojedincima. Sada je vrijeme da oni koji su ga dobili opravdaju ukazano povjerenje”, rekao je Inzko.

“BiH i njeni građani ne mogu si priuštiti daljnja kašnjenja u provođenju ključnih reformi. Svaka nova vlada mora staviti program pristupanja EU u samo središte svog programskog djelovanja”, rekao je Inzko.

Politički lideri moraju staviti interese glasača i države iznad svega ostaloga i formirati većinu koja će biti u stanju odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju ova zemlja i njeni građani.

Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, naglasio je da je neophodno poduzeti hitne mjere kako bi Ustav bio usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te kako bi se poboljšala efikasnost i funkcioniranje institucija.

Inzko i Iarochevitch također su istaknuli da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažirana u Bosni i Hercegovini sve dok zemlja ne osigura punu integraciju u evroatlantske strukture kao suverena i prosperitetna država.

“Širom BiH ljudi žele radna mjesta, bolji životni standard, efikasniju borbu protiv kriminala i vladu koja će pokazati više razumijevanja - ovo su također ciljevi međunarodne zajednice”, izjavio je danas Inzko, saopćeno je iz Pres-ureda HR/EUSR-a.

 

 

13 Siječanj 2011

Izvor: javno.ba

21.01.2011


Kira -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

 
load menu