Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Summanen: Toverit Saksassa tukevat euroa - mitä tekee SDP?

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 40%

button ElectionsMeter.com

 

Edellisen hallituksen valtiovarainministeripuolue SDP on tyrmännyt kahteen kertaan hallituksen esitykset velkaantuneiden euromaisen auttamiseksi. Kestääkö tyly ja vaihtoehdoton linja vaalikauden loppuun saakka? Entä mikä on linja, jos puolue nousee hallitukseen?

Nykyinen pääoppositiopuolue äänesti ensin Kreikan laina- ja sitten Irlannin takuupakettia vastaan. Näin käynee myös, jos hallitus joutuu tuomaan eduskuntaan vielä Portugalinkin tukipaketin.

Suomen demareiden omaksuma linja poikkeaa eurooppalaisten sosiaalidemokraattien valtavirran kannasta. Tämä on herättänyt aiheellisen epäilyn siitä, että jos SDP olisi edelleen hallitus- ja jopa valtiovarainministeripuolue, se toimisi niin kuin kokoomus ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen nyt toimivat.

Euroalueeseen 1990-luvulla Suomen vieneen SDP:n U-käännös olisi siis pelkkää vaalitaktiikkaa: puolue laskee hyötyvänsä äänestysuurnilla siitä, että se ainakin näyttää pitävän Suomen ja suomalaisten puolta. Hyvä kysymys on, olisiko SDP valinnut toisen linjan, jos mielipidemittaukset eivät lupailisi Timo Soinin johtamille perussuomalaisille 25-30 eduskuntapaikkaa.

Toistaiseksi Soinin pelko ei ole ollut SDP:n vaalivoiton alku, mutta vielähän tässä on nelisen kuukautta aikaa odotella, että perussuomalaisiin valuvat ja nukkumaan aikovat demariäänestäjät palavat kotipesään vaalipäivään mennessä. SDP:n todelliset vaikeudet alkaisivatkin vasta sitten, jos puolue saisi sen verran ääniä, että pääsisi hallitukseen. Euroalueen velkakriisi ei näet lopu Suomen eduskuntavaaleihin, päinvastoin. Todella kovat päätökset ovat vielä edessä.

Toisenlainen, kotidemareitamme solidaarisempi, asennoituminen velkakierteeseen joutuneita euromaita kohtaan löytyy esimerkiksi Saksasta, jossa sikäläinen sosialidemokraattinen puolue SPD myös hävisi vaalit ja joutui oppositioon. Toisin kuin suomalaiset toverit, saksalaiset toverit haluavat jopa laajamittaisempia tukitoimia kuin mihin liittokansleri Angela Merkelin keskustaoikeistolainen hallitus on ollut valmis.

SPD:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja sekä edellisen hallituksen varakansleri ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kepitti keskiviikkona Merkeliä päättämättömyydestä ja epäeurooppalaisuudesta euroalueen velkakriisissä. Hänen mukaansa Saksan haluttomuus kasvattaa Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) rahastoa ja harkita euromaiden yhteisiä velkakirjoja tekee Euroopan keskuspankista roskapankin (ongelmamaiden velkakirjojen ostojen takia).

...

 

REINO SUMMANEN

 


16.12.2010

Lue koko artikkeli: www.verkkouutiset.fi

2010-12-25


Sally -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

 
load menu