Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Sólyom László

Sólyom László: nem alkotmányellenes a kormányváltás

Sólyom László 32%

button ElectionsMeter.com

Az államfő szerint semmilyen alkotmányos kifogás nem emelhető az új miniszterelnök megválasztása ellen. Sólyom László erről azután beszélt, hogy reggel a Sándor-palotában megbeszélést folytatott  Bajnai Gordonnal. A köztársasági elnök azt mondta: feltett szándéka, hogy együttműködik a kormánnyal, hozzátette azonban, hogy az ország érdekében szerencsésebb megoldásnak tartotta volna az előre hozott választásokat. Sólyom kiemelte azt is, hogy nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy föloszlassa a parlamentet.

 

Az érveim változatlanok. Azok a válságkezelő intézkedések, amelyek előttünk állnak, egy széles felhatalmazással rendelkező kormányt kívánnának meg, amelyik hiteles is, egy hosszú perspektívát tud nyújtani, tehát egyszerűen nemcsak a válságkezelésnek a fájdalmas részét tudja ellátni, hanem egy koherens, hosszú távú programot tud nyújtani. Azt is fönntartom, hogy azért a bizalomért, amit egy ilyen kormány élvezne, egy tisztességes és hitegetésektől mentes választáson kellene megküzdeni.

A köztársasági elnök ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az új kormány és a kormányfő legitim úton került hatalomra és megválasztása ellen semmiféle alkotmányos kifogás nem emelhető. Emiatt ő maga is kész az alkotmányos és tisztességes együttműködésre a miniszterelnökkel. A kormány tervezett válságkezelő lépéseit, azok hosszú távú hatása miatt, összességében átgondoltnak, némelyiket, például a nyugdíjreformot pedig az ország megítélése szempontjából is szükségesnek nevezte az államfő. A megszorítások kapcsán ugyanakkor a szolidaritási elv fokozott érvényesítésére kérte a kabinetet, a családi pótlék, valamint a gyes, illetve a gyed szabályainak változásai kapcsán pedig arra figyelmeztette a kormányfőt, hogy a romló demográfiai mutatók mellett veszélyes elvonni, illetve megnyirbálni a családtámogatásokat. Sólyom  László azt kérte az új kormánytól, hogy segítse a cigányság beilleszkedését, az elmúlt hetek és hónapok nagy vihart kavart kijelentései kapcsán pedig úgy vélte: helytelen továbbra is tabuként kezelni bizonyos szavakat.

 

Fel kell szabadítani a beszédet arra, hogy normálisan lehessen ezekről a kérdésekről beszélni. Ez kölcsönös érdeke mind a cigányságnak, mind pedig a rajtuk kívüli társadalomrészeknek. Ha a beszéd le van kötve kétfajta szélsőségbe, nem tudunk szót érteni, nem lehet beszélni alapvető kérdésekről hisztéria nélkül, tárgyilagosan.

Az államfő emellett egy világos külpolitikai stratégia kidolgozására , a független intézmények, bíróságok és ügyészségek iránti tiszteletre és a társadalmi nyugtalanság érzékenyebb rendőri, rendészeti kezelésére kérte a miniszterelnököt. Az előre hozott választásokat követelőknek pedig - immár sokadszorra - azt üzente: ne kérjék tőle, mert nincs alkotmányos lehetősége, hogy feloszlassa a parlamentet.

 

Joó Hajnalka

2009-04-1. 12:17:36

source

17.04.2009


Sally -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

Back to poll: > Hungary > Politicians > Sólyom László
 
load menu