Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Nova Srbija

Nova Srbija i SPO uz vlast

Nova Srbija 44%

button ElectionsMeter.com

Smederevo - Skupština grada Smedereva smenila je juče u tri sata ujutro, posle 17 sati zasedanja, predsednika parlamenta Gora Redžića. On je smenjen pošto je koalicija „Za bolje Smederevo“, čiji je član, zvanično napustila vladajući savez. Za njegovu smenu glasalo je 38 odbornika, a pored članova vladajuće koalicije iz DS, SPS i Pokreta za Smederevo, smenu su podržala i tri odbornika Nove Srbije, koji su do sada bili u savezu sa DSS i dva SPO, koji su napustili koaliciju „Za bolje Smederevo“. Tako je smederevska skupština, posle višemesečne parlamentarne krize dobila novu većinu, bar kada je smena predsednika u pitanju.

 

Za smenu predsednika 38 odbornikaDo imenovanja novog predsednika, Skupštinu će voditi Branče Stojanović, zamenik predsednika, inače član SPS. U glasanju nisu učestvovali odbornici SRS-a, koji su se još tokom podneva povukli, kako su rekli, „zbog ranije najavljenih stranačkih aktivnosti“, a odsustvo članova koalicije „Za bolje Smederevo“ i DSS-a za vreme glasanja ionako više ništa nije moglo da promeni.
Inače, smederevska skupština se zbog sukoba u doskorašnjoj vladajućoj koaliciji retko sastaje, tek dva do tri puta je odbornicima to uspelo u poslednjih pola godine. Mada su se ovoga puta sakupili da raspravljaju o jednoj tački dnevnog reda, smeni predsednika, i to je potrajalo bezmalo 17 sati. Odbornici su najmanje raspravljali o Redžićevoj smeni, a centralno pitanje bila je rafinerija, kao i raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za ili protiv ovog postrojenja na obodu grada. 

 

Najviše vremena je za govornicom proveo Milan Lukić, lider koalicije „Za bolje Smederevo“, kada se sve sabere gotovo da je pred mikrofonom bio jednu celu smenu. Gradonačelnika Predraga Umičevića Lukić je ponovo optužio da je sa „Komiko oilom“ potpisao ugovor pre nego što je uopšte raspisan oglas za izdavanje, pa i pre i odluke skupštine.

 

- Grad će morati da plati prenamenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, što će odneti najveći deo od 4,5 miliona dolara zakupnine, koliko se investitor obavezao gradu da plati - rekao je Lukić. Umičević je demantovao i jedno i drugo.
- Ugovor i aneks koje sam potpisao odnose se na međusobna prava i obaveze, ne na zakup, a i imaju klauzulu koja naznačuje da će stupiti na snagu tek pošto ih valorizuje gradska skupština. Što se tiče mogućih troškova prenamene zemljišta, oni će biti obaveza investitora, a ne grada - rekao je Umičević.

 

Lukić je tvrdio i da se opstruira provera potpisa građana koji traže raspisivanje referenduma. „Za bolje Smederevo“ i DSS su pre desetak dana predali 16.000 potpisa, a za odluku o raspisivanju referenduma potrebno je nešto manje od 10.000 potpisa. Po Lukićevim rečima, proveru potpisa sada radi jedna jedina službenica i zato to toliko traje.

 

Osim da izabere predsednika i izjasni se o referendumu, smederevsku skupštinu očekuje još mnogo posla, između ostalog treba da usvoji i planove i programe rada javnih preduzeća. Zbog krize vlasti i neizvesne većine u parlamentu, smederevska javna preduzeća na kraju prve polovine godine još uvek rade. bez planova i zbog toga su u režimu, praktično privremenog finansiranja.

 

Miroslav Đorđević

 

Izvor: BLIC Online (05. 06. 2010.)


cici -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

Back to poll: > Serbia > Parties > Nova Srbija
 
load menu