Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Nebojša Radmanović

Nebojša Radmanović: Ivanić će uvijek izdati

Nebojša Radmanović 38%

 

Prethodni četvorogodišnji mandat kao srpski član Predsjedništva BiH ocjenjujem odlično u odnosu na date okolnosti koje su bile u tom periodu, kaže na početku intervjua za "Nezavisne novine" Nebojša Radmanović, kandidat SNSD-a i SP-a za pomenutu funkciju.

"Uvijek se može više uraditi, ali okolnosti u kojima se nalazi BiH su takve da mislim da sam uradio sve što je bilo u mojoj moći. Mislim da i u budućnosti treba na taj način raditi" ističe Radmanović.

 

NN: S kim ste bolje sarađivali, s Komšićem ili Silajdžićem?

 

RADMANOVIĆ: Obojica su podjednako loši. Razlike mogu da se izvuku iz razumijevanja ustavnog položaja BiH i mislim kada je to u pitanju da obojica imaju isti cilj, a to je da promijene Ustav BiH, te da od BiH naprave jednu unitarnu zemlju, bez obzira na to što to kriju. Međutim, u nastupu van zemlje agresivniji je Haris Silajdžić, iako to ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo za BiH. Tu je Ustav potpuno jasan. Spoljna politika se vodi u Predsjedništvu i odluke se donose konsenzusom. Čim ne postoji konsenzus, predviđena je mogućnost zaštite interesa i tek kad se to završi, onda se može nastupati planski. Tu sam bitno različit u odnosu na njih dvojicu. Kad god sam išao vani, išao sam po dogovoru sa njima dvojicom. Naročito je Silajdžić išao van samoinicijativno. To sam sprečavao, kada je bilo moguće i potrebno, vetom, a kad nije, onda obavještavanjem zvaničnih organa.

 

NN: Koga pored sebe vidite kao buduće članove Predsjedništva BiH i šta očekujete od njih?

 

RADMANOVIĆ: Ne znam ko će biti članovi u Predsjedništvu iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. Kod njih je kampanja, čini mi se, još žešća nego kod nas. Moram reći da, bez obzira na to ko bude izabran, očekujem da se pridržavaju Ustava BiH, a onda je rad moguć. Ukoliko bi bila nastavljena ovakva vrsta rada kao što su radila sadašnja dva člana Predsjedništva i ako bi oni opet osvojili mandat, zbog njihovog djelovanja BiH bi bila sve manja i manja.

 

NN: Vaši protivkandidati Vas optužuju da ste slabo radili u Predsjedništvu, te da je trebalo da budete žešći prema Silajdžiću i Komšiću i da spriječite njihove postupke, pogotovo na nekim važnim skupovima kao što su Savjet bezbjednosti, Ujedinjenim nacijama, a nedavno ste poslali i pismo Ban Ki Munu u vezi sa govorom i nastupom Harisa Silajdžića u Njuj. rku.

...

 

Saša Čavrag

 

 

30.09.2010

Pročitajte ceo članak: www.nezavisne.com

21.01.2011


Kira -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

 
load menu