Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Josip Manolić

Josip Manolić: Životna ispovijed čovjeka iz sjene

Josip Manolić 33%

button ElectionsMeter.com

 

ZAGREB - Đoli Manoli ima 92 godine, a pod tim šaljivim nadimkom što se u posljednjih dvadeset godina uvriježio u novinarskim krugovima figurira besmrtni Josip Manolić. Ta njegova “legenda”, kodno ime, pokazuje kako je u uobrazilji kafanskih alalitičara uzdignut na razinu političkog arhetipa: od junaka priče imaš, dakle, Franju, Stipu i Đolija... Ali, to je samo posljednja epizoda iz “manolićevskih kronika” što sežu daleko u prošlost, pošto je njegov “zvjezdani dnevnik”, umjesto dalekim budućim destinacijama, ispunjen datumima iz nezabilježene povijesti.

Đolijev “legendarni” nadimak reflektira njegov legendarni status, kao da je junak vesterna, netko na crnom konju s bijelim šeširom, ili obrnuto, ili lik iz bajke, recimo div obdaren nečuvenom snagom, koji nije sasvim dobar, ali je sposoban za plemenita djela. Ili protagonist opere, gdje bi se u svakom slučaju njegovu rolu pjevalo basso profundo. Poput Komandera iz “Don Juana”, on te na kraju trećeg čina odvuče u pakao, gdje honorarno radi kao čuvar posebnog odjela za svece.

...

 

 

03.07.2011.

Pročitajte cijeli članakwww.jutarnji.hr

2011-10-11


amalia -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

Back to poll: > Croatia > Politicians > Josip Manolić
 
load menu