Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Horn Gyula

Az Emlékpontba került a Horn Gyula által kézbesített...

Horn Gyula 28%

button ElectionsMeter.com

...moszkvai ajándék

 

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum birtokába került az a patinás ajándék, amelyet az 1956-os moszkvai magyar nagykövetnek, Boldoczki Jánosnak Horn Gyula kézbesített a diplomata 1960 - os visszavonulása után. 

 

Boldoczkiné az aláírásgyűjteményt - más egyéb papírokkal együtt - feleslegesnek ítélt kacatként kezelte; ki akarta dobni, végül azt mondta segítőjének, nyugodtan használja fel gyújtósanyagként. Az adományozó sok mindent be is tüzelt, de az aláírásgyűjteményt a díszes borítója miatt megtartotta, és most a múlt történéseit kutató és feldolgozó Emlékpont rendelkezésére bocsátotta.

Boldoczki Jánost, az 1953-ban felállt első Nagy Imre-kormány külügyminiszterét 1956 nyarán nevezték ki moszkvai nagykövetté. A forradalom alatt és utána is megtartotta megbízatását. Neve november elején felmerült egy a Nagy Imre-kabinettel szemben felállítandó ellenkormány esetleges tagjaként is, de végül nem lett tagja a Kádár János vezette minisztertanácsnak. Moszkvai nagyköveti posztjáról 1960 májusában hívták vissza. A későbbiekben a Baromfiipari Országos Vállalat egyik igazgatója lett, 1988-ban hunyt el.

Horn Gyula 1960-ban a Külügyminisztérium szovjet osztályának attaséjaként dolgozott, így feladatkörébe tartozott a moszkvai magyar nagykövetséggel való kapcsolattartás is. Ennek részeként segédkezett abban, hogy a visszahívott nagykövet, Boldoczki János ajándékot kapjon egykori moszkvai diplomata kollégáitól. Horn Cölöpök című visszaemlékezésében is ír erről az időszakról: „A szovjet osztályra kerültem, ahol kezdettől fogva tetszett az élet. Fogadásokra, államközi eseményekre jártunk, olyanokra, amelyekről előtte csak újságokban olvastam, s akkor valami nagyon fontosnak, izgalmasnak tűntek”.

.

 

Feltöltő: NanaiMarta 

április 17,  15:30:31

source: promenad.hu

17.04.2009 


Sally -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

Back to poll: > Hungary > Politicians > Horn Gyula
 
load menu