Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
GroenLinks

GroenLinks en D66 blijven hopen op Paars-plus

GroenLinks 34%

GroenLinks en D66 hebben nog altijd hoop dat hun favoriete kabinet, het zogenaamde Paars-plus kabinet, er kan komen. Er kwam gisteren dan ook geen negatief woord uit hun mond over VVD-leider Mark Rutte of het spaak gelopen overleg.

 

Mark Rutte, gisteren, kort nadat de gesprekken over Paars-plus zijn afgebroken. © FOTO MAARTEN HARTMANOp maandagavond pendelde D66-leider Alexander Pechtold nog druk tussen PvdA-fractievoorzitter Job Cohen en Mark Rutte heen en weer om de twee bij elkaar te krijgen voor zijn droomkabinet. Nu het overleg over Paars-plus na anderhalve dag aftasten is gestaakt, komt hij bepaald niet vrolijk zijn werkkamer uit. De suggestie dat het Rutte tegen de andere drie was, wijst hij echter direct van de hand. „Het waren vier partijen met allemaal een eigen programma die met elkaar aan tafel zaten.”

 

Maar er is toch één partij die niet wil doorgaan, en drie partijen die dat wel willen? „D66 heeft geen taboes opgeworpen”, licht Pechtold zijn opstelling toe. Maar hij weigert een kwalificatie te geven aan de opstelling van de VVD, die niet verder wil praten. Het kan immers zomaar dat hij alsnog weer bij hem aan tafel komt. Pechtold: „Het was een verkenning, geen onderhandeling.”

 

Hoe nu verder? „Cohen heeft al aangegeven dat hij geen nationaal kabinet van VVD, CDA en PvdA wil. De informateur moet dus iets anders verzinnen.” Maar Rutte wil duidelijk geen Paars; wat zijn dan de alternatieven? Pechtold blijft optimistisch over Paars-plus. „Kijk, Paars-plus was niet eens Rutte’s tweede keuze. Maar geen perspectief zien, is iets anders dan niet willen.”

 

Bij de GroenLinks-fractie lijkt de stemming wat bedrukter. Na de mislukte besprekingen licht Femke Halsema eerst haar eigen fractieleden en medewerkers in. Ze is bedroefd en baalt. Dat het na anderhalve dag alweer voorbij is met het kabinet waar zij al sinds de campagne haar zinnen op heeft gezet, doet ze desalniettemin met een grapje af. „Dat is in ieder geval anderhalve dag langer dan ze bij de eerste optie om tafel hebben gezeten.” Daarmee doelt ze op Rutte’s eerste keuze met PVV en CDA, die helemaal niet gezamenlijk hebben gesproken.

 

Volgens Halsema is er momenteel wel duidelijk één schuldige aan te wijzen. „Voor PvdA, D66 en GroenLinks geldt dat alles onderhandelbaar is. Dat mocht niet baten.” De besprekingen hebben haar juist gesterkt in haar mening dat hier partijen aan tafel zaten die het goed met elkaar eens kunnen worden. „Dit was de meest kansrijke coalitie om te kunnen hervormen.”

 

Maar stelde Rutte zich dan wel constructief op? Hij wilde toch niet? „Het was ongelooflijk gezellig, prettig en plezierig met Mark.” En constructief? „. ok constructief.”

 

Ingrid Weel en Karen Zandbergen

 

Bron: Trouw (23 juni 2010)


marta27 -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

Back to poll: > Netherlands > Parties > GroenLinks
 
load menu