Politicians and Election, Vote in Freedom, Actively Participate in Democracy, Vote for Change, Online referendum
Belgische politieke partijen

Belgische politieke partijen

Belgische politieke partijen, N-VA 56%

button ElectionsMeter.com

CD&V - Christen-Democratisch & Vlaams 
CDH - Centre démocrate humaniste
ECOLO - Écologistes confédérés pour l'Organisation de Luttes originales
FDF - Fédéralistes Démocrates Francophones
FN - Front national
Groen!
LDD - Lijst Dedecker
MCC - Mouvement des Citoyens pour le Changement
MR - Mouvement Réformateur
N-VA - Nieuw-Vlaamse Alliantie
Open VLD
PS - Parti socialiste
SLP – Sociaal-Liberale Partij
SP.A - Socialistische Partij Anders
Vlaams Belang

 

Dit overzicht omvat alleen politieke partijen die verkozenen hebben in het federaal parlement.

In de Belgische politiek zijn politieke partijen vrijwel onmisbaar. Wie op politiek vlak zijn stem wil laten horen, moet in de praktijk aansluiten bij een bestaande politieke partij of zelf een politieke partij oprichten.

De lijst met politieke partijen hierboven is beperkt tot de partijen die verkozenen hebben in het federale parlement, maar uiteraard dingen veel meer partijen naar de hand van de kiezer. Eén van de oorzaken van de veelheid aan partijen is het feit dat een aantal partijen die oorspronkelijk unitair waren, door de tijden heen gesplitst zijn in Nederlandstalige en Franstalige groeperingen. Meestal streven die verschillende groeperingen grotendeels dezelfde doeleinden na. We spreken dan ook van politieke families.

De grootste politieke families zijn in België traditioneel de christen-democraten, de socialisten en de liberalen. Sinds begin de jaren negentig kreeg ook een Vlaamse nationalistische partij meer vat op de kiezer. Bij de kleinere partijen horen dan de groenen en een aantal nationalistische partijen. Andere partijen zoals communisten en partijen die maar één streefdoel hebben, halen slechts een gering aantal stemmen in ons land. Een heel aantal kleine partijtjes werken enkel op lokaal of regionaal vlak.

De laatste jaren zijn enkele opmerkelijke veranderingen tot stand gekomen in het politieke landschap. Zo kozen een aantal partijen een nieuwe naam en logo voor een modernere look of om de vernieuwing van hun programma te beklemtonen. Kartelvorming was een ander fenomeen dat aan belang won: een grote partij stapte daarbij samen met een kleine partij naar de kiezer in de hoop een gunstiger kiesresultaat te bekomen. Tot slot werd in 2003 . e kiesdrempel van 5 % ingevoerd waardoor het aantal partijen zou kunnen dalen. Voor nieuwe partijen werd het zo immers moeilijker om door te breken.

 

Bron: Porta al Belgium.be


martina -
Flag it!no spam

ElectionsMeter is not responsible for the content of the text. Please refer always to the author. Every text published on ElectionsMeter should include original name of the author and reference to the original source. Users are obliged to follow notice of copyright infringement. Please read carefully policy of the site.

 
load menu